Radicová „reszket, hogy mi lesz vele”

Robert Fico szerint Jozef Centés nem önszántából, hanem Iveta Radicová kormányfő nyomására lépett vissza a főügyészjelöltségtől.

MNO
2011. 05. 13. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki Smer-SD elnöke pénteki sajtóértekezletén emlékeztetett, hogy a kormánypártok közös főügyészjelöltje csütörtökön még nem fontolgatta a visszalépést, ma azonban így tett. Ha a kormánypártok meghiúsítják a keddre tervezett titkos főügyészválasztást, a Smer-SD még aznap vagy másnap reggel bizalmatlansági indítványt nyújt be Radicovával szemben. Centés azt állítja, a legutóbbi, sikertelen titkos főügyészválasztással kapcsolatos gyanúsítgatások miatt lépett vissza. Ez azt jelenti, hogy a keddi titkos parlamenti szavazáson egyedül az ellenzéki Smer-SD jelöltje, Dobroslav Trnka korábbi főügyész indul.

A koalíció támogatta volt jelölt szerint olyan, a lehetséges korrupt viselkedéssel és esetleges zsarolással kapcsolatos gyanúk merültek fel, amelyek jelenleg a büntetőjogi szervek eljárásának képezik a tárgyát. „Mivel a gyanúsításokkal kapcsolatos információk ismét megjelentek a sajtóban, ilyen körülmények közepette nem szeretnék az efféle információk része lenni” – fogalmazott a volt jelölt. Fico szerint a visszalépés indoklása „teljesen nevetséges”, a smereseknek pedig meggyőződése, hogy a miniszterelnök utasítására cselekedett, mert Radicová „reszket, hogy mi lesz vele”.

Centés nem kommentálta azt, hogy indul-e, ha az esetleg sikertelen titkos szavazás után nyílt főügyészválasztást rendelnek el. Fico szerint Centés lépésével nem tartja tiszteletben az alkotmánybíróság állásfoglalását, amely szerint a korábbi titkos választást meg kell ismételni, s ebből következik, hogy mindkét jelölt részvételével. A Smer-elnök megjegyezte: a visszalépett jelölt egy titkos szavazás meghiúsítója, ezért ha főügyész lenne, nagyon veszélyes döntéseket hozna.

(ujszo.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.