Régi hiányosságot orvosol az új magyar alaptörvény

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a visegrádi országok (V4) ombudsmani rendszerei közül a magyar a leggyengébb, Szabó Máté négyből egy csillagot adna Magyarországnak.

MNO
2011. 05. 10. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Máté a visegrádi országok ombudsmanjainak keddi budapesti egyeztetése után azt mondta: Magyarországon az új alaptörvény alapján jövőre jön csak létre az egységes ombudsmani rendszer, amely több környező országban már évek óta létezik. Reményét fejezte ki, hogy a magyar ombudsmani rendszer a változások eredményeként legalább olyan erős lesz majd, mint a szlovák.

Szabó Máté az ombudsmani rendszert értékelve a V4-ek közül négy csillagot adna Lengyelországnak, hármat Csehországnak, kettőt Szlovákiának és egyet Magyarországnak. Tájékoztatása szerint a megbeszélésen megállapodtak arról, hogy jövőre Csehországban találkoznak, ahol azt elemzik majd, melyik országban milyen módon számolnak be munkájukról az ombudsmanok a parlamentben.

Irena Lipowicz lengyel ombudsman előadásában részletesen ismertette országa ombudsmani rendszerének működését. Kiemelte: rajta kívül dolgozik egy gyermekjogi biztos is, ez a V4-ek között egyedülálló. Mint mondta, a lengyel ombudsmani hivatal évente 65 ezer ügyet tárgyal, és a társadalomban széles körben elterjedt, hogy ha valaki jogaiban sértve érzi magát, hozzájuk fordulhat.

Irena Lipowicz arról számolt be, hogy rendszeresen előzetes ellenőrzéseket folytatnak a büntetés-végrehajtási intézetekben, mivel onnan panasz úgysem jutna ki. A vizsgálataik során feltártak olyan eseteket, amikor embertelen, megalázó módon viselkedtek a fogvatartottakkal. Az ombudsman kevesellte a hivatal rendelkezésére álló költségvetési forrásokat. Kitért arra: a technológia fejlődése, az unió személyes adatkezelésre vonatkozó irányelvei új problémákat hoztak elő. Példaként említette, hogy az új technikai lehetőségek felülírták a lengyel szabályozást, és azt megkerülhetővé teszik. Hiába tilos az illegális lehallgatás, mégis többször megtörténik. Ennek a problémának az orvoslása is az ombudsmani hivatalhoz tartozik.

Irena Lipowicz jelezte: a lengyeleket most leginkább a nyugdíjakkal kapcsolatos kérdések foglalkoztatják, mert a korhatáremelés – amelyre a gazdasági helyzet miatt van szükség – a társadalom óriási ellenállásába ütközik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a V4-ek ombudsmanjai segítik a keleti partnerség országait – Ukrajnát, Fehéroroszországot, Moldovát, Azerbajdzsánt, Grúziát és Örményországot – a tapasztalataik átadásával, hogy ott is ki tudják alakítani az állampolgári jogok hasonló képviseletét.

Pavel Kandrac szlovák ombudsman úgy fogalmazott: annyit tehet, hogy jó szóval, vitával, intézkedési javaslattal éljen. Álláspontja szerint lehet ilyen eszközökkel is rendet teremteni, és még sosem fordult elő, hogy nem vették volna komolyan az állásfoglalását. Elmondta, tavaly Szlovákiában az alapjogot 176 esetben szegték meg, leggyakrabban a hivatali eljárások felesleges elhúzódása miatt. Az egyik legfontosabb feladatának nevezte, hogy erősítse a lakosság jogi tudatát, elsősorban a fiatalok és az idősek körében. Pavel Kandrac fontosnak tartja, hogy a V4-ek a közös problémákra közösen próbáljanak megoldást találni.

Pavel Varvarovsky cseh ombudsman értékelése szerint a visegrádi országok ombudsmanjai közül az ő jogköre a leggyengébb. Ettől függetlenül – mint mondta – elődje munkájának köszönhetően az ombudsmannak nagy presztízse van az országban. Évente átlagosan nyolcezer beadványt tárgyalnak – közölte. Jelezte: az ombudsmani hivatalhoz tartozik az egyenlő bánásmód is, de semmilyen jogkörük nincs az érvényesítéséhez. A hátrányos megkülönböztetést elszenvedő embereknek módszertani segítséget tudnak nyújtani, de közvetlen jogsegélyt nem.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.