Révbe ért a Milan is + Képek

A múlt hét végén a Dortmund, most pedig a Milan együttese ért végleg célba a bajnoki versenyfutásban, s hét év után lett ismét a Serie A legjobbja. Angliában a Manchester United nagy lépést tett a végső győzelem felé a Chelsea 2-1-es legyőzésével, de lépéselőnybe került vetélytársaival szemben a Lille is, amelynek jelenleg négy pont az előnye a Marseille előtt. Spanyolországban a Barcelona már a hét közepén aranyérmes lehet.

Pintér Patrick
2011. 05. 09. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia, Premier League, 36. forduló
Bajnoki döntőnek is beillő mérkőzést nyert meg a Manchester United vasárnap délután a Chelsea ellen az Old Traffordon, hatpontosra növelve előnyét a táblázat élén. A Vörös Ördögök ezzel már szinte bajnoknak tekinthetők, míg a címvédő londoni együttesnek még az Arsenallal meg kell küzdenie az ezüstéremért. A hétvégén az Ágyúsok 3-1-re kikaptak a papíron gyengébbnek titulált Stoke City otthonában. De vereséget szenvedett a Manchester City is, amely az Everton vendégeként bukott el, míg a Tottenhamnek nagyobb vesztesége is volt annál, mint az újonc Blackpool ellen hazai pályán eltékozolt két pont. A vendégcsapat gólszerzője, Charlie Adam csúnyán felrúgta Garteh Bale-t, a szezonban kiválóan futballozó walesi balhátvédet, aki vélhetően így lábtörést szenvedett.


A múlt heti bizonyítási lehetőség után ismét csak a Bolton kispadján kapott helyet Bogdán Ádám, a Wanderers saját otthonában a 90. percben egy öngóllal bukott el a Sunderlanddel szemben. Kádár Tamás nem volt benne a Newcastle keretében, miként Gera Zoltán sem lesz ott a Fulhamében a ma rendezendő Liverpool elleni találkozón.

Eredmények:
Aston Villa–Wigan 1-1 (A. Young, ill. N’Zogbia)
Bolton–Sunderland 1-2 (Klasnic, ill. Zenden, Knight – öngól)
Everton–Manchester City 2-1 (Distin, Osman, ill. Y. Touré)
Newcastle–Birmingham City 2-1 (Ameobi – 11-esből, S. Taylor, ill. Bowyer)
West Ham United–Blackburn 1-1 (Hitzlsperger, ill. Roberts)
Tottenham–Blackpool 1-1 (Defoe, ill. Adam – 11-esből)
Wolverhampton–West Bromwich 3-1 (S. Fletcher 2, Guediura, ill. Odemwingie – 11-esből)
Stoke City–Arsenal 3-1 (K. Jones, Pennant, Walters, ill. Van Persie)
Manchester United–Chelsea 2-1 (Hernández, Vidics, ill. Lampard)
A Fulham–Liverpool mérkőzést ma rendezik.

Az élmezőny:
1. Manchester United 76 pont
2. Chelsea 70
3. Arsenal 67
4. Manchester City 62
5. Liverpool 56
A góllövőlistát a 21 gólos Berbatov (Manchester United) vezeti.


Franciaország, Ligue 1, 34. forduló

A belga balszélső, Hazard góljával 1-0-ra nyert a Lille a Nancy otthonában, s mivel vetélytársai éppen egymással mérkőztek, s a Lyon legyőzte az első számú üldöző Marseille-t, rögtön négypontosra nőtt a piros-kékek előnye a bajnoki táblázaton. A vasárnap késő este rendezett Lyon−Marseille derbin a vendégek kétgólos hátrányból is fel tudtak állni, de Cris a 84. percben eldöntötte a három pont sorsát a hazaiak javára. A többi élmezőnybeli csapat közül a Paris SG 1-1-es döntetlent játszott Monacóban, a Rennes viszont ismét kikapott, most a Valenciennes bizonyult jobbnak nála 2-0 arányban. Nagy meglepetést keltett a Sochaux idegenbeli 4-0-s sikere a Bordeaux ellen.

A kedden és szerdán megrendezendő újabb bajnoki fordulóban a Lille a Saint-Étienne vendége lesz, a Marseille a Brest gárdáját fogadja, míg a Lyon az Auxerre-rel mérkőzik. Az OM nem engedhet meg magának még egy botlást, ha a hátralévő négy fordulóban még meg akarja előzni a Lille együttesét.

Eredmények:
Arles-Avignon–Saint-Étienne 0-1 (Alonso – 11-esből)
Auxerre–Montpellier 1-0 (Contout)
Bordeaux–Sochaux 0-4 (Ideye 2, Perquis, Budebuz)
Brest–Nice 0-0
Caen–Lens 1-1 (Niang, ill. Varane)
Lorient–Toulouse 0-0
Monaco–Paris SG 1-1 (Adriano, ill. Mevlüt)
Nancy–Lille 0-1 (Hazard)
Valenciennes–Rennes 2-0 (Kadir, Danic)
Lyon–Marseille 3-2 (López – 11-esből, Delgado, Cris, ill. L. González, Rémy)

Az élmezőny:
1. Lille 66 pont
2. Marseille 62
3. Lyon 59
4. Paris SG 57
5. Rennes 52
A góllövőlistát a 21 gólos Sow (Lille) vezeti.

Németország, Bundesliga, 33. forduló
A bajnoki cím sorsa már a múlt héten eldőlt, a Dortmund hetedszer ülhetett fel a Bundesliga trónjára. A hétvége legnagyobb kérdése inkább az volt, hogy a dobogós helyekért folytatott küzdelemben melyik csapat szerez előnyt a többivel szemben. Nos, a 33. forduló legnagyobb nyertese a Bayern München lett, s nemcsak azért, mert új klubrekordot jelentő 8-1-es győzelmet aratott az így az élvonaltól biztosan búcsúzó St. Pauli otthonában, hanem azért is, mert riválisai közül a Leverkusen csak ikszelt a Hamburggal, a Hannover pedig – többek között Hajnal Tamás gólja miatt – 2-1-re kikapott Stuttgartban. Ezzel eldőlt, hogy a bajorok biztosan a Bajnokok Ligájában indulhatnak a következő szezonban, s ha számukra kedvezően alakulnak az utolsó forduló eseményei, még az ezüstérmet is megszerezhetik.

A Hannover duplán veszíthet viszont a véghajrában, hiszen ha nem sikerült legalább egy pontot gyűjtenie az utolsó fordulóban a Nürnberg ellen, s a Mainz megveri a St. Paulit, még a negyedik helyét is elveszítheti. A Mainz a hétvégén bravúrgyőzelmet aratott a Schalke vendégeként, Lőw Zsolt nem volt ott a csapat keretében.

Elképzelhető, hogy a sorozatban harmadik győzelmét arató Mönchengladbach elkerüli a kiesést, hiszen a Borussia helyére a Frankfurt csúszott vissza a kieső pozícióba. De nagy sanszot szalasztott el a Wolfsburg is azzal, hogy hazai pályán kikapott a Lauterntől, pedig ha nyer, szinte biztosan bentmaradt volna. Így az utolsó forduló dönt a kiesők kilétéről: a Mönchengladbach Hamburgban vendégszerepel majd, a Wolfsburg a Hoffenheimhez látogat, míg a Frankfurt a már bajnok Dortmund ellen játszik. A sárga-feketék egyébként 2-0-s vereséget szenvedtek a hétvégén Brémában.

Eredmények:
Werder Bremen–Dortmund 2-0 (Silvestre, Pizarro)
Leverkusen–Hamburg 1-1 (Kiessling, ill. Westermann)
St. Pauli–Bayern München 1-8 (Eger, ill. Gomez 3, Robben 2, Ribéry 2, Van Buyten)
Stuttgart–Hannover 2-1 (Hajnal, Okazaki, ill. Stindl)
Schalke–Mainz 1-3 (Huntelaar, ill. Schürrle, Holtby, Noveszki)
Nürnberg–Hoffenheim 1-2 (Wollscheid, ill. Roberto Firmino, Sigurdsson)
Mönchengladbach–Freiburg 2-0 (Hanke, Reus)
Wolfsburg–Kaiserslautern 1-2 (Mandzukic, ill. Lakic, Amedick)
Frankfurt–Köln 0-2 (Csihi, Podolski – 11-esből)

Az élmezőny:
1. Dortmund 72 pont
2. Leverkusen 65
3. Bayern München 62
4. Hannover 57
5. Mainz 55
A góllövőlistát a 27 gólos Gomez (Bayern München) vezeti.

Olaszország, Serie A, 36. forduló
Hét hosszú év után ismét bajnoki címet ünnepelhetett a hétvégén a Milan együttese, amely 0-0-s döntetlent ért el Rómában. A milánói piros-feketék kispadján első idényét töltő Massimiliano Allegri tehát rögtön csúcsra ért az éppen városi riválisát leköröző sztárcsapattal. Az Internazionale vasárnap aztán 3-1-re nyert a Fiorentina ellen, a Napoli viszont kikapott Leccében, így nagy valószínűséggel az eddigi címvédőé lesz majd a második hely, a délieké pedig a bronzérem.


Ami a magyarokat illeti, Rudolf Gergely eltiltás miatt nem szerepelhetett a már kiesett Bariban a Palermó ellen, Vass Ádámnak csak a kispadon jutott hely a Bresciában, amely újabb vereségével már matematikailag is biztosan búcsúzik az első osztálytól, míg a Sampdoriában Laczkó Zsolt ismét kezdő volt, az 56. percben lecserélték, Koman Vladimir ellenben most nem jutott el a kerettagságig. A genovai derbit a 97. percben kapott góllal egyébként elveszítette a Sampdoria, így ha az utolsó két fordulóban a Palermo és a Roma ellen nem gyűjtögeti szorgosan a pontokat, könnyen kieshet a Serie A-ból. Az pedig azt jelentené, hogy az összes magyar játékos kieső csapat tagja volt az idényben.

Eredmények:
Palermo–Bari 2-1 (Miccoli, Bovo, ill. Bentivoglio)
Roma–Milan 0-0
Lecce–Napoli 2-1 (Corvia – 11-esből, Chevanton, ill. Mascara)
Brescia–Catania 1-2 (Diamanti, ill. Silvestre, Bergessio)
Cagliari–Cesena 0-2 (Jiménez, Malonga)
Internazionale–Fiorentina 3-1 (Pazzini, Cambiasso, Coutinho, ill. Gilardino)
Bologna–Parma 0-0
Udinese–Lazio 2-1 (Di Natale 2, ill. Kozák)
Genoa–Sampdoria 2-1 (Floro Flores, Boselli, ill. Pozzi)
A Juventus–Chievo mérkőzést hétfőn rendezik.

Az élmezőny:

1. Milan 78 pont
2. Internazionale 72
3. Napoli 68
4. Udinese 62
5. Roma 60
A góllövőlistát a 28 gólos Di Natale (Udinese) vezeti.

Spanyolország, Primera División, 35. forduló
Ismét parádézott a hétvégén a Real Madrid gárdája, amely két hete Valenciában, most pedig Sevillában hintett egy hatost. Ám amíg az előbbi találkozón Higuaín és Kaká, addig szombat este Cristiano Ronaldo vitte a prímet a királyi gárdában. A portugál támadó mesternégyest ért el, így segítve csapatát egy újabb fényes győzelemhez, s ezzel át is vette a vezetést a Primera División góllövőlistáján. A Barcelona hozta a kötelezőt a vasárnapi városi derbin, s ha szerda este győz a Levante vendégeként, már bajnok lesz.


Vadócz Krisztián az 54. percben állt be az Osasunába, s csapata 0-1-es hátrányból végül 3-1-re nyert Zaragozában. A hazai együttesben Pintér Ádám nem kapott szerepet. A pamplonai együttes ezzel lélegzetvételnyi előnyhöz jutott, s ha a hátralévő fordulókban akár csak egyetlen mérkőzést is megnyer, biztosan bentmarad. A Zaragoza is bentmaradó helyen van jelenleg, de ugyanannyi pontja van, mint a már vonal alatti Deportivónak.

Eredmények:
Getafe–Almería 2-0 (Colunga, Pedro Ríos)
Valencia–Sociedad 3-0 (Soldado 2, Jonas)
Bilbao–Levante 3-2 (Toquero, David López – 11-esből, F. Llorente, ill. Stuani, Nano)
Gijón–Deportivo 2-2 (Ayoze – 11-esből, Barral – 11-esből, ill. Adrian 2) 90. Barral
Hercules–Santander 2-3 (Sendoa, Tiago Gomes, ill. Giovani 2, Henrique)
Atlético Madrid–Málaga 0-3 (Rondón, Julio Baptista, Maresca)
Sevilla–Real Madrid 2-6 (Negredo 2, ill. Cristiano Ronaldo 4, Sergio Ramos, Kaká)
Mallorca–Villarreal 0-0
Barcelona–Espanyol 2-0 (Iniesta, Piqué)
Zaragoza–Osasuna 1-3 (Lafita, ill. Camunas, Sergio, Sola)

Az élmezőny:
1. Barcelona 91 pont
2. Real Madrid 83
3. Valencia 66
4. Villarreal 61
5. Bilbao 54
A góllövőlistát a 33 gólos Cristiano Ronaldo (Real Madrid) vezeti.




Fotók: Reuters



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.