Soha nem látott mélypontra süllyedhet a kormánypárt + Képek

A kormánypárti Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) visszaesését jósolják az előzetes felmérések a szerdai dél-afrikai helyhatósági választások előtt. Az ANC 1994 óta van hatalmon, és a baloldali párt eddig minden választáson 60 százalék fölötti szavazataránnyal végzett az első helyen, ám most könnyen elképzelhető, hogy ez alá fognak csúszni.

Kovács András
2011. 05. 18. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dél-afrikai Köztársaságban az 1994-es rendszerváltás óta most harmadszor döntenek a választók a helyi testületekről. 283 városban és hat metropolisban szavaznak majd szerdán, és az előzetes felmérések szerint az ANC minden korábbinál nagyobb visszaesését lesz kénytelen elkönyvelni. Az egyik jelentős veszteség Porth Elizabeth déli kikötőváros lehet, ahonnan Nelson Mandela és Thabo Mbeki előző elnök származik.


Elemzők szerint az ANC itteni vereségét előre jelzi, hogy a párt a 2009-es parlamenti választáson a 2004-es szavazatainak harminc százalékát elveszítette. „Port Elizabeth elvesztése jelentős veszteség lenne az ANC számára, és azt is jelentené, hogy kevésbé képes a saját választói táborát a markában tartani” – mondta el Adam Habib, a johannesburgi egyetem oktatója.

Inkább államosítanának

Az apartheid-rendszer 1994-es lezárása óta az ANC minden választást óriási fölénnyel nyert meg. A legutóbbi parlamenti választáson 65,9 százalékot ért el a kormánypárt és került az elnöki székbe Jacob Zuma. A kormánypárt támogatottsága a munkanélküliség és a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésével folyamatosan csökken.


Jacob Zuma

Az ANC vesztesége vélhetőleg a kormánypárt gyenge vállalkozóbarát tevékenységének köszönhető – hangsúlyozta Razia Khan gazdasági elemző. A szakszervezetek eközben arra próbálják rávenni a kabinetet, hogy növeljék az álláskeresési támogatásokat. Az országban jelenleg 25 százalékos a munkanélküliségi arány. Az ANC ifjúsági szervezete is az állam nagyobb szerepvállalásáért lobbizik a gazdaságban, és államosításokat követel, többek között a platinabányászattal foglalkozó egyik amerikai céget vonnák kormányzati fennhatóság alá.

Egyre nagyobb az elégedetlenség

Az előzetes felmérések szerint az ANC a voksok 59 százalékára számíthat az önkormányzati választáson, szemben a 2006-ban szerzett 66 százalékkal. A választók 19,3 százaléka az ellenzéki Demokratikus Szövetségre (DA) szavazna, míg öt évvel ezelőtt csupán 14,8 százalékot kaptak. Helen Zille, a DA elnöke abban bízik, hogy pártja javítani tud majd a 2006-os eredményén, és tovább növelheti előnyét az ANC-vel szemben a párt fő bázisain, amelyek az ország délnyugati részein találhatóak.


Fotók: Reuters


– Száz százalék, hogy a DA-ra fogok szavazni – mondja Zoleka Ngetu, egy 38 éves cselédnő Porth Elizabethben. Eddig mindig az ANC-re szavaztam, de teljesen elveszítettem a bizalmamat velük szemben, mivel képtelen csökkenteni a korrupciót, és az utak állapota is borzalmas – tette hozzá. Az elégedetlenség növekedését jól mutatja, hogy tavaly 111 nagyobb tüntetés volt országszerte, ami abszolút rekordnak számított az afrikai országban a rendszerváltás óta.

A bőrszín határozza meg a pártszimpátiát

A jövedelmi egyenlőtlenségek növekedését jól mutatja a Gini-együttható változása is. A 0 és 1 közötti szám mutatja a jövedelmek eloszlását, 0 esetén mindenkinek egyenlő, míg 1 esetén egy személy birtokolja az összes vagyont. Ez az érték Dél-Afrikában 0,68 volt tavaly, ami rosszabb, mint az apartheid lezárulásakor volt. Steven Friedman kutató szerint a feketék azért lojálisak ennyire még mindig az ANC-hez, mert rengeteg negatív élményük van a korábbi évtizedekről. A politikai hovatartozást nagyon nagy mértékben az identitás határozza meg az országban – tette hozzá.

Dél-Afrika lakosságának 80 százaléka fekete, míg a DA tíztagú vezetőségéből csupán egy fő fekete, hasonló arányt látunk a 77 fős parlamenti frakció esetében is. Az ellenzéki párt ennek ellenére folyamatosan próbál vonzó alternatívát mutatni a fekete szavazók felé. Bármi is lesz a Porth Elizbeth-i választás eredménye, az ANC-t mindenképpen büntetik a választók a politikájáért – hangsúlyozta Zille. Nincs már messze az az idő, hogy mindegyik párt egyenrangú versenytárs legyen az országban – utalt az ANC eddigi dominanciájára a politikus.

(Forrás: Bloomberg)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.