Strauss-Kahn már két hete is összeesküvésről beszélt

Az IMF vezetője, az Egyesült Államokban nemi erőszak vádjával őrizetbe vett Dominique Strauss-Kahn két héttel ezelőtt arról beszélt a médiának, hogy összeesküvés készülhet ellene a nők iránti imádatának felhasználásával – közölte hétfőn a Libération című francia lap.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784255" target="_blank"><strong>• Szexbotrány: a Porschék és a nők bűvöletében él az igazgató + Képek</strong></a>

MNO
2011. 05. 16. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strauss-Kahnt New Yorkban, egy Párizsba induló repülőgép fedélzetén vették őrizetbe szombaton, tíz perccel a gép felszállása előtt. A gyanú szerint erőszakoskodott egy szobalánnyal a Times Square-en lévő Sofitel szálloda luxuslakosztályában, s a rendőrség szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolja őt. Április 28-i franciaországi látogatása idején Strauss-Kahn a Libération újságírójával ebédelt együtt, akinek azt mondta, attól tart, hogy Claude Guéant francia belügyminiszter megfigyelteti őt és más „gonosz szándékai” is lehetnek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki az egyik legnépszerűbb francia szocialista politikus, a 2012-es elnökválasztásról is beszélt. A lap közlése szerint a politikus aggódott amiatt, hogy kelepcébe akarják őt csalni valamilyen pénzüggyel, a nők iránti imádatával vagy zsidó származásával összefüggésben. „Igen, szeretem a nőket, és akkor mi van?” – idézi a Libération Strauss-Kahn szavait. Még az események alakulásának lehetséges forgatókönyvét is felvázolta az újságírónak: „(Előkerülhet) egy állítólag autóparkolóban megerőszakolt nő, akinek kifizetnek majd 500 ezer eurót, hogy kigondolja ezt a sztorit.” Nem sokkal ezután megjelentek a francia sajtóban azok a Strauss-Kahnról készült fotók, amelyeken egy drága Porschéban ül, majd közzétették a birtokában lévő ingatlanok listáját, sőt egy olyan értesülés is, amely szerint öltönyeit az amerikai elnök szabójánál készítteti.

Letartóztatása után több francia politikus úgy nyilatkozott, hogy Strauss-Kahn összeesküvés áldozatául esett. Néhányan közülük – hasonlóan az IMF fejének jóslatához – a háttérben húzódó lehetséges belpolitikai okokról beszéltek, minthogy a közvélemény-kutatások alapján az egyik legfontosabb kihívója lehetett volna a hivatalban lévő Nicolas Sarkozy elnöknek. A politikából való távozása emellett a francia centrista pártok megerősödéséhez vezethet a választásokon. Mások külpolitikai okokat sejtettek az ügy mögött, arra utalva, hogy a Strauss-Kahnnak állított kelepce mögött ugyanúgy állhatnak IMF-beli kollégái is, mint ahogy francia jobboldali vagy akár baloldali politikusok.

Tartják a menetrendet

A francia Szocialista Párt (PS) továbbra megtartja a párton belüli elnökjelölt-választásokat annak ellenére, hogy Dominique Strauss-Kahnt szexuális zaklatással, nemi erőszak kísérletével és személyi szabadság korlátozásával vádolják az amerikai hatóságok. Harlem Désir, az ellenzéki PS második számú vezetője hétfőn közölte, hogy az eddig legvalószínűbbnek tartott jelöltet, Strauss-Kahnt ért súlyos vádak nem fejezték le és nem gyengítették meg a baloldali pártot, van vezetője, Martine Aubry, és lesz jelöltje a 2012-es elnökválasztáson. A jelöltállító választásokat a korábban kijelölt időben megtartják.

A menetrend szerint június 28. és július 13. között jelezhetik indulási szándékukat a jelöltek. A párttal rokonszenvezők október 9. és 16. között dönthetnek arról, hogy ki képviselje a Szocialista Pártot a jövő évi elnökválasztáson. Désir leszögezte azt is: Strauss-Kahn ügye magánügy, nem tartozik a politikára, és a jobboldal ne próbáljon meg hasznot húzni az üzletember-politikus magánéleti dolgaiból. Egyelőre nem világos, hogy Strauss-Kahn, aki a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, a kínos affér miatt lemond-e politikai ambícióiról. Tartva magát beosztásából fakadó kötelezettségéhez, eddig még nem jelezte, hogy indulni kíván-e az elnökválasztáson.

Kiválásával a PS legesélyesebb elnökjelöltjei Francois Hollande képviselő és a 2007-es elnökválasztáson alulmaradt Ségolene Royal lehetnek. A pártvezető Martine Aubry még nem tárta fel szándékait, de jelezte: Strauss-Kahn indulása esetén nem jelölteti magát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.