Száguld az ukrán gazdaság

Az idén az első negyedévben éves szinten 5,2 százalékkal gyarapodott az ukrán GDP – közölte az ukrán statisztikai hivatal hétfőn. A tavalyi első negyedévben 4,8 százalékos volt a gazdaság teljesítménybővülése.

MNO
2011. 05. 16. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly egész évben az ukrán GDP 4,2 százalékkal nőtt, miután 2009-ben 14,8 százalékkal esett. A kormányfő korábban azt is közölte, hogy az államháztartási hiány 3 százalék körüli szintre csökkent az első negyedévben, erről most nem közölt adatot a statisztikai hivatal.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) júniusban kötött, 15,3 milliárd dolláros készenlétihitel-megállapodásért cserébe Ukrajna egyebek között azt vállalta, hogy államháztartási hiányát 2010-ben 5,5 százalékra, majd idén 3,5 százalékra csökkenti a 2009-es 15 százalékról. A tavalyi deficit végül 5 százalék alatti volt, kisebb az IMF által megállapított 5,5 százalékos célnál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.