Szélsőséges állatvédő mozgalmak: készülnek a válaszok

Kódexet állít össze napokon belül a Baromfi Termék Tanács (BTT) a tradicionális hazai víziszárnyas-tartás tömési és tollszedési előírásairól. A dokumentum a szervezet tavaly megjelent állatjóléti útmutatóján alapul, amelyet az ágazat szereplői a gyakorlatban eddig is betartottak.

MNO
2011. 05. 16. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kódex létrehozását az indokolja, hogy a hazai baromfiágazat megfelelő hivatalos szakmai érvekkel válaszolhasson a szélsőséges állatvédő mozgalmak lejárató támadásaira. A közeljövőben a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egyetértésével szaktanfolyam indul az ágazati dolgozók – a libatömők és a tollszedést végzők – képzésére és regisztrálására, akik – hatósági kontroll mellett – fényképes igazolványt is kaphatnak. A nemrég megalakult Toll Világszövetségben tíz ország egységesen kampányol a libatoll felhasználásáról és pozitív tulajdonságairól. Hazai vélemények szerint az unióban felül kellene vizsgálni az állatvédő szervezetek tevékenységét, és meg kellene vonni a működési támogatásokat azoktól, amelyek az alapvető gazdasági, etikai és szakmai elvárásoknak sem felelnek meg.

A baromfiágazati kódex azokat a szakmai állatjóléti előírásokat rögzíti majd, amelyeket a baromfipiaci szereplők betartanak a hízottmáj-előállításban és a tollszedésben – tudta meg az Agromonitor.hu. A dokumentumhoz a piaci szereplők önkéntesen csatlakozhatnak, de ez esetben vállalniuk kell a meghatározott állatjóléti követelményeket. A kódex a BTT tavaly megjelent állatjóléti útmutatóján alapul, amelyet a vállalkozások a gyakorlatban eddig is alkalmaztak. A hivatalos dokumentum azonban – amelyet várhatóan a VM is elismer – alapot nyújthat ahhoz, hogy a baromfiszektor megfelelő szakmai érvekkel válaszolhasson a szélsőséges állatvédelmi mozgalmak rendszeres lejárató támadásaira – derült ki a közelmúltbeli minisztériumi egyeztetéseken.

Mint ismert, az elmúlt években elsősorban a Négy Mancs (NM) nevű osztrák szervezet folytatott kampányt a hazai töméses és tollszedéses libatermelés ellen, amely viszont több száz éves magyar tradíciónak számít. Az NM a baromfipiac vezető cégének számító szentesi Hungarit Zrt.-t ma is „feketelistán” szerepelteti, és emiatt a vállalat termékeit számos nyugat-európai élelmiszerlánc továbbra sem hajlandó forgalmazni. Marcus Müller, a szervezet vezetője áprilisi brüsszeli meghallgatásán szintén a magyar víziszárnyas-tartási mód ellen kampányolt, és a hírek szerint a szélsőséges szervezet a közeljövőben újabb nyilvános akciót tervez.

(agromonitor.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.