Szerbia egy számjegyűre vált

A szerb miniszterelnök bizakodóan azt mondta kedden, hogy az év végére egy számjegyűre mérséklődik az infláció, miután áprilisban többéves csúcsra, 14,7 százalékra emelkedett.

MNO
2011. 05. 17. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mirko Cvetkovic, aki egyben a pénzügyminiszteri posztot is betölti, rámutatott arra, hogy az infláció a várakozásoknak megfelelően alakult eddig, és az év végére már csak egy számjegyű lesz. A szerb központi bank épp az infláció gyorsulása miatt tavaly augusztus óta nyolc alkalommal emelt kamatot. Kivételt csak februárban és májusban tett, amikor szinten tartásról döntött.

Már a májusi kamatdöntés után közölte az ország statisztikai hivatala, hogy az áprilisi éves szintű infláció 14,7 százalékra emelkedett a márciusi 14,1 százalékról. A havi szintű növekedés 0,6 százalék volt a márciusi 2,6 százalékot követően. Tavaly az infláció 10,3 százalék volt Szerbiában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.