Szerzeteseket gyilkolt a pokolgép

Két buddhista szerzetes meghalt és két katona megsebesült egy út mentén elhelyezett pokolgép felrobbanásakor Thaiföld többségében muszlimok lakta déli részén hétfőn – közölte a helyi rendőrség.

MNO
2011. 05. 16. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árokba rejtett robbanóeszköz egy szerzeteseket szállító teherautó elhaladásakor lépett működésbe. A rendőrség szerint a házilag gyártott pokolgép mintegy 20 kilogrammot nyomott.

A gumiban gazdag, Malajziával határos Jala, valamint Narativat és Pattani tartományban az utóbbi időben fokozódott az erőszak. A szélsőségesek fő célpontjai a biztonsági erők, de a buddhista szerzeteseket sem kímélik.

Thaiföld déli határvidéke az egyik legveszélyesebb térség Ázsiában. 2004 óta több mint 4500 embert öltek meg: a hatóságok az autonómiáért harcoló maláj muszlimokat vádolják a támadásokkal. A terület az egyetlen muszlim többségű régió a főként buddhista Thaiföldön. A korábban Patani néven ismert független maláj muszlim szultanátus 1909-ben került thai fennhatóság alá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.