Szexbotrány: a Porschék és a nők bűvöletében él az igazgató + Képek

Dominique Strauss-Kahn vasárnapi <a href="http://mno.hu/portal/784094" target="_blank">szexbotrányának</a> hírére a teljes francia nyelvű sajtó támadásba lendült: nem akadt lap, mely kiállt volna a 61 éves IMF-vezér mellett. Akárhogy is végződik a New York-i skandalum, a jobb- és a baloldali orgánumok egyaránt úgy vélik, a politikusnak minden reménye elszállt arra nézve, hogy elinduljon a jövő évi francia elnökválasztáson. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/784263" target="_blank">• Nemi erőszak: a szobalány azonosította az IMF-vezért</a></strong>

Gabay Balázs
2011. 05. 16. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Strauss-Kahn kampánya brutális véget ért, mielőtt még elkezdődött volna” – harsogta vasárnap este a Le Soir. Belgium második legolvasottabb napilapja tökéletesen biztos Strauss-Kahn bukásában, akinek kihallgatása magyar idő szerint még vasárnap este 7 órakor is folyt a Midtown South-i kapitányságon.


A Le Figaro a botrány kitörését követően mélyre leásott a szocialista politikus bűnös múltjában. A négygyermekes családapa legismertebb botrányát a magyar közgazdász Nagy Piroskával szinte már mindenki kívülről fújja, a jobboldali napilap inkább egy korábbi ügyhöz nyúlt vissza. Tristane Banon újságírónő 2007-ben az Agora Vox televízió egyik beszélgetős műsorában elmondta, hogy öt évvel korábban Strauss-Kahn egy vele készített interjú során elkezdte őt fogdosni, és ajánlatot tett neki. Az ügy még érdekesebbé válik azáltal, hogy DSK történetesen lánya legjobb barátnőjét szemelte ki magának, úgy tűnik tehát, ha izgalomba jön, nem létezik számára sem Isten, sem család. Banon édesanyja – a Szocialista Párt egyik területi tanácsának alelnöke – később bevallotta, bár lánya nem tett feljelentést, a botrányt követően számos akadályt gördítettek elé karrierje építése során. Az IMF-elnök arrogánsan elismerte a zaklatás tényét – „nem tudom, mi történhetett velem” – , és úgy tűnik, semmiféle tanulsággal nem szolgált számára az eset.


Összeesküvés vagy bűncselekmény?

A Le Figaro idézte Jacques Attalit, a néhai Francois Mitterand elnök tanácsadóját is, aki úgy vélte, hacsak ki nem derül, hogy a Sofitel hotel szobalányát ért szexuális zaklatás valamiféle DSK elleni összeesküvés, akkor a szocialista politikus biztosan nem indul a 2012-es elnökválasztáson. A lap a többi újsággal egyetemben úgy vélte, a harc innentől az Aubry–Hollande–Royal hármas között zajlik majd. Francois Hollande már akkor hangoztatta, hogy szívesen megméretné magát, amikor a legtöbben Strauss-Kahnt jósolták befutónak, emellett pedig a politikus népszerűsége az utóbbi hónapokban folyamatosan emelkedett. A Le Figaro egészen biztos benne, hogy a DSK politikai elveit leginkább osztó Hollande-t indítja majd pártja a jövő évi választáson. A politikus egyébként röviden kommentálta a botrányt: „Ez egy szörnyű hír, azonban tartózkodni kell minden elhamarkodott konklúzió levonásától. Bízzuk az ügyet a jogra.”


A baloldali sajtó a Nicolas Sarkozy elnökhöz közeli politikusoktól idézett, akik szerint a botránynak egyetlen negatív kicsengése van a kormánypárt részéről: túl korán jött. A Le Monde-nak megszólaló egyik elnöki tanácsadó így fogalmazott: „Az lett volna az igazán nagy durranás, ha a választás előtt pár héttel jött volna az eset. Így talán kisebb hatása lesz, hiszen a helyzet hétről hétre változik. Nekünk most semmit sem kell tennünk, egyszerűen csak követnünk kell, ahogy lezajlik az ügy.” A lapnak nyilatkozó többi jobboldali politikus azt hangsúlyozta, hogy csak idő kérdése volt, hogy mikor robban a következő „bomba” a Porschék és a nők bűvöletében élő Strauss-Kahn körül. Az IMF-igazgatót az utóbbi időben rengeteg kritika érte nagyzó életvitele miatt: nemrégiben egy 80 ezer eurós Porschéból szállt ki elegáns feleségével. A miniszterelnökhöz közel álló politikusokban szintén kettős érzések kavarogtak DSK-val kapcsolatban, hiszen miközben a morálról és erkölcsről papolt, és a rongyrázásról híres Sarkozyt bírálta fényűző életmódja miatt, szépen-lassan rátért ugyanerre az útra.

Nem az USA-ban kellene tagadni

A szintén baloldali Libérationban megszólalt a megvádolt politikus felesége, aki leszögezte, egy pillanatra sem hiszi el a férje elleni vádakat. A korábbi évek tapasztalatai láthatóan nem hagytak túl mély nyomot DSK élete párjában. A lapban Bernard Tapie volt miniszter is véleményt nyilvánított, és csatlakozott azon kevesekhez, akik szerint a szocialista politikus intelligens, és elég jól ismeri ahhoz a jogot, hogy tisztában legyen vele: az Egyesült Államokban csak súlyosbítja helyzetét, ha tagadja az általa elkövetett és utóbb bizonyítást nyerő bűncselekmény tényét.


Fotók: Reuters


Az újság vetett egy pillantást a szexbotrány gazdasági hatására is, a görög kormány ugyanis nem sokkal a New York-i események nyilvánosságra kerülését követően aggódó hangon reményét fejezte ki arra nézve, hogy a Nemzetközi Valutaalap vezetőjének ügye nem befolyásolja majd érdemben a súlyos válságban őrlődő országnak folyósított 110 milliárdos hitel sorsát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.