Tarlós elmondta, hogy kik féltik ma a demokráciát

A demokráciáról, a sajtószabadságról és az alkotmányozásról is szó esett Tarlós István főpolgármester és Jean-René Germanier svájci házelnök keddi budapesti találkozóján. A budapesti városvezetés ismertette az elmúlt időszak változásait és az önkormányzat működését.

MNO
2011. 05. 17. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István arról számolt be a svájci parlament elnökének és delegációjának, hogy sokat hallhattak az utóbbi időben a demokrácia, a sajtószabadság és az alkotmányozás magyarországi kérdéseiről, ezért szeretné ő is kifejteni álláspontját. Mint mondta, az eddigi alkotmány az 1949. évi rákosista diktatúra alkotmányán alapult, ezért nemcsak elkerülhetetlen volt az új alaptörvény megalkotása, hanem húsz évet késett. Hozzátette: az új alkotmány nagyságrendekkel jobb az elődjénél, és megfelel a demokrácia követelményeinek.

A városvezető azt is hangsúlyozta: Magyarországon van és lesz is sajtószabadság, mindössze az a kívánalom, hogy a hírek tényanyaga elkülönüljön az újságíró véleményétől. Tarlós István a demokrácia féltése kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már egyetemistaként is a demokráciáért harcolt, míg akik a külvilág előtt tőle féltik a demokráciát, azok jelentős része kiszolgálta az előző rendszert.

Jean-René Germanier a találkozón részletes tájékoztatást kapott az elmúlt időszak fővárost érintő változásairól is. Tarlós István hangsúlyozta, hogy a működési biztonságot tekinti jelenleg a legfontosabb követelménynek. György István főpolgármester-helyettes az új városüzemeltetési modellt ismertette, és szólt az önkormányzati törvény megváltoztatásának szükségességéről is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.