Tátrai Miklósra vallott a ménesbirtok volt ügyvezetője + Videó + Képriport

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatójára, Tátrai Miklósra vallott a Bábolna-ügyben a ménesbirtok volt ügyvezetője. Azt mondta: a több száz milliós jogcím nélküli átutalásra Tátrai adott utasítást. Tátrai Miklós szerint ezt az állítást semmi sem bizonyítja.<br />

MNO
2011. 05. 10. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a Hír TV felvételét!


A vagyonkezelő volt vezérigazgatóját és a ménesbirtok egykori ügyvezetőjét is nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják. Az adatok szerint Mezei László 365 millió forintot utalt át jogcím nélkül az állami kézben lévő, de felszámolás alatt álló Bábolna Zrt.-nek 2008-ban.

A tárgyalás elején Tátrai Miklós ügyvédje, Bánáti János úgy nyilatkozott, védence tagadja, hogy ő utasította volna a ménesbirtok korábbi vezetőjét arra, hogy 365 millió forintot jogcím nélkül átutaljon. Mezei László azonban vallomásában ezt cáfolta, és megerősítette, hogy az MNV Zrt. volt vezetőjétől kapta az utasítást, és úgy fogalmazott, hogy az ő utasítására kellett aláírnia a szerződéseket, nem is egy, hanem több szerződést is. Nagyobbakat is, mint a 365 millió forintos szerződés.

Tátrai Miklós ügyvédje azt is mondta, hogy a szerződés megkötése indokolt volt, enélkül ugyanis a ménesbirtok biztosan elesett volna a 430 millió forint értékű földalapú támogatásoktól. De azt továbbra is tagadta, hogy Tátrai Miklóstól származtak volna az utasítások a szerződés aláírására.

Tátrai: Az állítást semmi sem bizonyítja

Tátrai Miklós szerint semmi nem bizonyítja, hogy ő adott volna utasítást a bábolnai ménesbirtok volt vezetőjének egy később jogszerűtlennek vélt, 365 millió forintos átutalásra. „A 2600 oldalas vádirat fél sorral intézi el a szerepem, hogy szóban utasítottam a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt vezetőjét, Mezei Lászlót egy megállapodás aláírására. Ezt az ügyben meghallgatott 29 személy közül egyedül Mezei László állítja” – mutatott rá Tátrai Miklós, majd hozzátette: az állítást semmi nem bizonyítja. Mint mondta, ő nem ismerte a vád tárgyát képező szerződést, nem lehetett felbujtó és nem érzi magát bűnösnek.

Tátrai Miklós azt mondta, hogy az ügyészség állításaival szemben az államot kár nem érte; az összeget a Bábolna Zrt. felszámolója a szállítók kifizetésére és a dolgozók végkielégítésére használta fel.

Az ügy szálai 2008-ra nyúlnak vissza, amikor a Bábolna Zrt. ellen felszámolás indult, ezért a társaságtól az MNV elvette csaknem 14 ezer hektár földhasználati jogát és azt kényszerhasznosítóként a nemzeti ménesbirtokra ruházta át. A két állami szervezet között elszámolási vita keletkezett a földeken elvégzett munkák miatt, ez veszélyeztette az uniós támogatások lehívását. A megegyezés érdekében a „mezei leltár” kiegyenlítésére a ménesbirtok 365 millió forintot fizetett a Bábolna Zrt.-nek. A megállapodásban viszont az összeg jogcímét kártérítésként jelölték meg.

Szokatlanul rövid idő alatt

Mezei László állítása szerint a tranzakcióra a ménesbirtoknak nem volt fedezete, ezért a vagyonkezelőtől kértek pénzt, amelyet szokatlanul rövid idő – öt nap – alatt megkaptak. Ismeretei szerint az összeget Tátrai Miklós abból a 800 milliós keretből vette el, amelyet egy kormányhatározat a földművelésre adott. A ménesbirtok volt vezetője elmondta: abban bízott, hogy a vagyonkezelő visszapótolja az összeget, de ez nem történt meg. Ez a tény és a megtermelt búza árának csökkenése vezetett oda, hogy a ménesbirtok 400 millió forintot meghaladó veszteséggel zárta az évet.

Mezei László a bíróság előtt kijelentette: őt a szerződéskötésre Tátrai Miklós szóban, telefonon utasította, aggályaira pedig azt válaszolta, hogy az ügyben szükségtelen írásos felhatalmazás. Állításait saját jegyzeteivel támasztotta alá, amelyeket a telefonbeszélgetésről készített.

Az ügyészség által nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésnek tartott átutalás miatt Medgyasszay László volt kereszténydemokrata képviselő és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése nyomán rendeltek el nyomozást. A bírósági eljárás május 12-én és 17-én tanúk meghallgatásával folytatódik. Csütörtökön többek között meghallgatják Benedek Fülöpöt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettesét, jövő kedden pedig Budai Gyulát.

Budai korábban elmondta, hogy feltételezése szerint a 365 millió forint Tátrai Miklóshoz és Czunyi Anikóhoz, a Bábolna Zrt. volt vezetőjéhez köthető bankszámlára került. A politikus közölte, véleménye szerint az a jogcím, amelyre hivatkozva átutalták a Bábolna Zrt. felszámolójának a 365 millió forintnyi közpénzt, nem lehetett valós, mert ugyanezért pár nappal előbb az MNV Zrt. már elszámolt 417 millió forintot a társaságnak.

(HírTV, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.