Teljesítjük a 3 százalék alatti államháztartási deficitet

Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint Magyarország az idén és a következő két évben is teljesíti a 3 százalék alatti államháztartási deficitet, az Európai Bizottságnak ez év áprilisában benyújtott konvergenciaprogramot is erre alapozva állította össze a kormány.

MNO
2011. 05. 09. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NGM államtitkára az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén elmondta: a konvergenciaprogramot a kormány a Széll Kálmán-terv tervezett lépéseire építve nyújtotta be. A beadott program hangsúlyozott célként épít a foglalkoztatás bővítésére, az államháztartási hiány fokozatos csökkentésére és így az államadósság mérséklésére – emelte ki Kármán.

Kármán András elmondta: az erre az évre szóló költségvetési törvényben szereplő 2,94 százalékos államháztartási deficit – amely konzisztens az eredményszemléletű 2 százalékos elsődleges költségvetési többlettel – biztonsággal elérhető, különösen azt követően, hogy a kormány a 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot zárolta.

A képviselők közül Balczó Zoltán (Jobbik) és Mile Lajos (LMP), a bizottság alelnöke is arról szólt: kétséges, hogy a Széll Kálmán-terv egyes lépései növelhetik a foglalkoztatást Magyarországon.

Az NGM államtitkára emlékeztetett arra: az országban a táppénzrendszer tervezett megváltoztatása, a rokkantnyugdíjaztatás módosítása, az adórendszer már meglépett módosításai mobilizálják majd a munkaerőpiactól jelenleg távol maradókat, arra ösztönzik a magyar társadalom egyes rétegeit, hogy ismét munkába álljanak. A testület fideszes tagjai is egyetértettek azzal, a Széll Kálmán-terv tervezett intézkedései növelik majd a foglalkoztatást az országban.

Egy képviselői kérdéssel kapcsolatban Kármán András kifejtette: az Európai Bizottság most értékeli az egyes országok által beadott stabilitási, illetve konvergenciaprogramokat. Ezt követően a június 20-án sorra kerülő ECOFIN (az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa) napirendi pontján szerepelnek majd a programok.

„Én optimista vagyok abban a tekintetben, hogy az általunk bemutatott program és a felvázolt makrogazdasági pálya közel fog állni az Európai Bizottság értékeléséhez” – mondta az államtitkár. Kármán András véleménye szerint a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás kapcsán is az lesz a konklúzió, hogy a makropályák elérése nem igényel majd további intézkedéseket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.