Több a végelszámolás

Az év eleje óta 40 százalékkal több a végelszámolás, mint a felszámolási eljárás, ennek oka az, hogy a cégbíróságok sorra indítják a kényszer-végelszámolásokat olyan cégekkel szemben, amelyek nem adtak le mérleget – közölte a céginformációval foglalkozó Opten Kft. hétfőn az MTI-vel.

MNO
2011. 05. 16. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végelszámolások száma az évek első három hónapjaiban két éve 3230, tavaly 3423, az idén pedig 5873 volt. A növekedés hátterében az áll, hogy a cégbíróságok egyre több jelzést kapnak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) olyan cégekről, amelyekkel szemben a mérlegadatok leadásának elmulasztása miatt lefolytatták az adóigazgatási eljárást, majd bevonták az adószámukat. Ezekben az esetekben a bíróság nem mérlegelhet: meg kell indítania a kényszer-végelszámolást – idézi a közlemény Kenesei Juditot, a Fővárosi Cégbíróság vezetőjét.

A NAV tavaly az egész évben 42 ilyen esetről tájékoztatta a cégbíróságokat. Az idén március végéig már 3060 adószámmegvonásról szólt az értesítés, áprilisban viszont 5600 volt a számuk. Az idei első negyedévben egy végelszámolt kft.-re egy végelszámolt bt. esik, korábban másfélszer több volt a bt.-k aránya. A bezárásra ítélt cégek átlagos árbevétele 2009 első negyedében 2,5 millió forint volt, ez 2011 első negyedévében már több mint tízszeresére nőtt. Eközben az átlagos adózott eredmény a két évvel ezelőtti mínusz 2 millió forintról 2011-re plusz 2 millióra váltott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.