Többezernyi értékes leletre bukkantak

Többezernyi, a középkorból származó értékes leletre bukkantak egy ásatás során a régészek a németországi Stralsundban.

MNO
2011. 05. 14. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy éven át tartó, nyolcszázezer euróba kerülő kutatások során a leletek között rábukkantak egy Hakon király sárgaréz ménjeként emlegetett bronz lovacskára, amelyet egykor súlymértékként használtak Skandináviában – mondta el Detlef Jantzen, a kulturális és műemlékvédelmi hivatal munkatársa Stralsundban. A 43 gramm súlyú lovacskára egy, az 1270–80-as évekből származó trágyagödörben bukkantak. Ez az első ilyen nagy jelentőségű lelet a Keleti-tenger németországi partvidékén – fejtette ki Jörg Ansorge, a kutatás vezetője. Egy bevásárlóközpont építése miatt fogtak hozzá az ásatásokhoz, amelyek végül bepillantást engedtek a város történelmébe. Stralsund Lübeck után Németország legfontosabb Hanza-központja volt a Keleti-tengeren.

A régészek több ezer edényt, kerámiát és fát hoztak fel hat méter mélységből. Különösen sok leletet rejtett az a 49 fa- és 19 téglaakna, amelyek az ötszáz négyzetméteres területen egykoron hulladékgödörként, illetve latrinaként funkcionáltak. A legrégebbi lelet III. Ince pápa bullája. III. Ince 1198 és 1216 között volt a katolikus egyház feje. Hogy hogyan került a bulla Stralsundba, egyelőre a régészek számára is rejtély. A kutatók szerint a tárgyak nagy száma miatt a következtetések levonása, a leletek kiértékelése évekbe is telhet. Hogy a középkori kincsek ilyen jó állapotban maradtak meg a város közepén, egy tragikus eseménynek köszönhető: 1944-ben amerikai bombázók támadták meg a területet, és szinte teljesen lerombolták. Ezt követően a parcellát nem építették be újra, 2007-ig belvárosi zöldterületként használták.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.