Törött gerinc: jó tudni végre, mi állt a háttérben + Képek

A magyar teniszvilág szerelmeseit sokkhatásként érhette a néhány nappal ezelőtt napvilágot látott hír: Szávay Ágnesnél súlyos gerincproblémát állapítottak meg. Hazánk első számú teniszezője az MNO-nak elmondta, sérülése miatt inkább magára haragszik, mint az orvosokra, de már megnyugodott, és visszatért a gyógyulásba vetett hite.

Gabay Balázs
2011. 05. 15. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világranglistán 43. helyen álló magyar teniszcsillag hosszabb szünet után március elején tudott visszatérni a pályára. Mindenki tisztában volt vele, hogy Áginak régóta problémája van a hátával, ezért nem is vártak tőle rögtön világklasszis produkciót. Márciusban még úgy tűnt, visszatérhet a 2010-es útra, és elindulhat fölfelé, azonban április elején a marbellai versenyen kiújult a hátsérülése, és le kellett mondania a marokkói, majd a barcelonai viadalt is.

Az április 30-án induló madridi torna első fordulóját sikerrel vette, de már ott is iszonyatos fájdalommal küszködött, a pihenőidőben szinte folyamatosan nyújtott, ott volt körülötte az orvos. A második fordulóban egyszerűen nem bírta tovább, fel kellett adnia a meccset.

Az ágyból sem tudott kikelni

„Egyértelműen a sérülés volt az oka” – vágta rá a választ az utóbbi hónapok gyengébb játékát firtató kérdésünkre Szávay Ágnes. „Tavaly év végén kihagytam egy hosszabb időszakot, aztán elmentünk Amerikába, a helyzet azonban nem javult” – folytatta. A „hogy vagy” kérdésre Ági sajnos nem sok biztatót tudott felelni: a súlyos gerincproblémára injekciókúrát ajánlott az orvos, mely eleinte iszonyatos kínnal járt. „Három napig az ágyból sem nagyon tudtam felkelni. A fájdalom azóta enyhült, de nem érzem, hogy sokkal jobb lenne a hátam. Sokat járok gyógytornára, elmentem futni is, sőt egyszer már ütögettem is egy jó fél órát, de sajnos nem sok minden változott.”


Csak egy CT kellett volna

A gerinctörés szó hallatán sokaknak egy halálos baleset ugrik be, a teniszező esetében azonban egészen másról van szó. „Ez egy nagyon ritka betegség, a legtöbb embernél akkor következik be, ha súlyos balesetet szenvedett. Nem vagyok túl jártas az orvostudományban, de tulajdonképpen arról van szó, hogy az ötös csigolyámból letört egy darab. Az inak és az izmok valamennyire még össze tudják tartani a gerincemnek ezt a részét, de a csigolya egy része már levált, ezt semmi sem tartja.” A súlyos problémát Dinara Szafina – Ági ellenfele, korábban páros társa – orvosa vette észre egy CT-vizsgálatot követően. Fel lehet tenni a kérdést: vajon a korábban a teniszezőt vizsgáló orvosoknak – volt belőlük jó pár – miért nem jutott eszébe ez a meglehetősen egyszerű eljárás?

„Eleinte az MR-vizsgálat volt a kézenfekvő, de erről inkább az orvosokat kellene megkérdezni. Sajnos az én sérülésemmel kapcsolatban a magyar orvosoknak eddig nem sok tapasztalatuk volt” – próbál választ találni a miértre első számú teniszezőnk. „Sok orvos vizsgált meg az utóbbi időben, és néhányan azt mondták, ha csavarokkal összefogják a letört csigolyát a többivel, akkor tudom folytatni a játékot. Madridban azonban – ahol kiderítették, mi is pontosan a probléma – úgy fogalmazott a doktor, hogy ő még nem találkozott olyan élsportolóval, aki továbbra is magas szinten tudott volna sportolni egy ilyen műtétet követően. Azt mondta, hogy ez nem lenne túl jó megoldás.”

„Már azt gondoltam, én hülyültem meg”

A probléma viszont az, hogy a szteroid injekciók tönkretehetik Ági derekát, így ez sem hozhat gyógyulást, csupán felületi kezelésről van szó. A végleges megoldásról tehát még nem született döntés, a teniszcsillag azonban – némiképp meglepő módon – örömmel vette tudomásul az elsőre riasztó diagnózist. „Igen, a hír valóban sokkoló volt első hallásra. A hónapok óta tartó szenvedés után azonban megnyugtatott. Az utóbbi időszak gyenge eredményeire eleinte ugyanis nem találtam magyarázatot, mert az orvosok nem mondtak semmi különöset. A végén már azt gondoltam, én hülyültem meg, és csak beképzelem magamnak a betegséget. Most végre kiderült, hogy mi állt a háttérben, és ez óriási motivációt ad a folytatáshoz.”


A sportoló azért hozzátette, önmagát is hibáztatja, hiszen már korábban a sarkára kellett volna állnia, és a gyógyulás érdekében alapos vizsgálat alá kellett volna vetnie magát. Az orvosi diagnózisok azonban elbizonytalanították. Megkérdeztük tőle, elkeserítőnek tartja-e, hogy a hozzá hasonló problémával küszködő Dinara Szafina a minap bejelentette, felhagy a tenisszel. Meglepő válasz érkezett: „Szó sincs ilyesmiről, a hír kacsa. Amikor én is tudomást szereztem róla, azonnal írtam neki, ő azonban megnyugtatott. Egyszerűen arról van szó, hogy a gyógyulás érdekében lemondta a Roland Garroson való szereplését. Dinarával ellenfelek vagyunk, a pályán kívül azonban sokat köszönhetek neki. Azt a madridi orvost is ő ajánlotta, aki végül megállapította a gerincproblémámat.”

Szávay Ágnes tehát még csak az első lépéseket tette meg a gyógyulás felé vezető úton, azonban a legfontosabb, hogy visszatért a hite, és immár a visszatérésen gondolkozik. „Már tavaly év végén belegondoltam, hogy esetleg vissza kell vonulnom, most azonban hatalmas erőt ad a madridi eredmény. Nem adom fel.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.