Tüntetők vették körbe Izraelt – 12 embert lelőttek + Képek

Összetűzések voltak az izraeli rendfenntartó erők és palesztin tüntetők között Izrael határain vasárnap, amikor a palesztin tüntetők megemlékeztek nemzeti katasztrófájukról, a nakbáról, ahogyan Izrael állam 1948-as megalakulását nevezik. Az incidensekben legalább 12 palesztin meghalt, és csaknem kétszáz megsebesült.

MNO
2011. 05. 15. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken kezdődött el a palesztinok gyűléseinek sorozata, amelyeken minden évben megemlékeznek arról, hogy az Izrael állam megalakulásakor kirobbant háborúban 760 ezer palesztin kényszerült elmenekülni az előrenyomuló zsidó erők elől vagy űzetett ki otthonából. Tüntetések voltak – több helyütt incidensekkel – Kelet-Jeruzsálemben, Ciszjordániában, valamint szolidaritási gyűlések Jordániában és Egyiptomban.


Izraeli katonák vasárnap tüzet nyitottak palesztinokra a megszállt Golán-fennsíkon, a libanoni határon és a Gázai övezet határán, hogy megakadályozzák a tüntetőket abban, hogy behatoljanak Izraeli területére. Évek óta nem voltak ilyen súlyos összetűzések egyik helyszínen sem, sőt a Golánon ezt megelőzően több évtizeden át nyugalom volt.


Több tucat, Szíriában élő palesztin tüntető behatolt az Izrael által megszállva tartott Golán-fennsíkra. Izraeli és szíriai médiajelentések szerint izraeli katonák lelőttek közülük két embert, további négyet pedig súlyosan megsebesítettek – jelentették szíriai és izraeli médiumok. Az izraeli ellenőrzés alatt lévő Madzsdal Samsz drúz falu polgármestere elmondta: a határkerítést átszakítva 40-50 tüntető érkezett a településre.


Szíriában mintegy 470 ezer palesztin menekült él. A szíriai hatóságok korábban mindig megakadályozták, ha palesztinok meg akarták közelíteni a határkerítést. Egy neve elhallgatását kérő izraeli kormányzati tisztségviselő kijelentette: a szíriai vezetés – nyilvánvalóan azért, hogy elterelje a figyelmet a rendszerellenes lázadásról – cinikusan válságot akar gerjeszteni az országhatár mentén. Izraeli határőrök legalább tíz tüntetőt lőttek le, akik át akartak törni a libanoni határon, és legalább százat megsebesítettek.


Több ezer palesztin utazott a libanoni Bekaa-völgyből autóbuszokon Marún ar-Rasz határ menti településhez, hogy ott tüntessen. A libanoni hadsereg katonái már előzőleg sorfalat alkottak ott, de ezt kordont több fiatal palesztin áttörte. A katonák figyelmeztető lövéseket adtak le. Ezután néhány fiatal köveket dobált az izraeli határőrök felé, akik előbb szintén figyelmeztető lövéseket adtak le, majd a tömeg felé lőttek – közölték libanoni biztonsági források.


Az izraeli hadsereg szóvivője elismerte, hogy a határőrök tüzet nyitottak tüntető libanoniak nagy tömegére, amely megrongálta a határkerítést. Hozzátette: megsebesítettek „több tucatnyi tüntetőt”, a kődobáló palesztinok viszont megsebesítettek 13 izraeli határőrt. Tüzet nyitottak izraeli katonák palesztin tüntetőkre a Hamász radikális palesztin szervezet által ellenőrzött Gázai övezet és Izrael határán lévő erezi átkelőnél is, amelyet mintegy ezer palesztin tüntető közelített meg. Nyolcvankét tüntető megsebesült.


Tel-Avivban vasárnap autók és gyalogosok közé hajtott egy teherautó, amelyet rendőrségi közlés szerint egy arabok lakta faluban lakó, 22 éves fiatal vezetett. Egy férfit halálra gázolt a teherautó, 17-en megsérültek. A hatóságok vizsgálják, hogy a fiatal nem balesetnek álcázott merényletet követett-e el. A nakba miatt készültségben voltak az izraeli biztonsági erők. A hadsereg vasárnapra lezárta Ciszjordániát, palesztinok ezen a napon nem léphettek be Izraelbe.


Több ezer rendőr és katona lepte el a többségében arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet is. Vasárnap reggel összetűzés robbant ki a városrész Iszavíja negyedében. Kisebb incidensek már az éjszaka is voltak más negyedekben. Nyolc rendőr megsebesült. Ciszjordánia és Jeruzsálem határán, a kalandiai ellenőrzőpontnál legalább öt palesztin sebesült meg egy összetűzésben. Az izraeli rendfenntartók 13 palesztint őrizetbe vettek. Velük hatvanra nőtt a megemlékezések pénteki kezdete óta őrizetbe vett palesztinok száma – közölte a rendőrség szóvivője.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.