Tűzszünet: „a kapott választ nem lehet negatívnak nevezni”

Szergej Lavrov a tűzszünet feltételeinek és menetrendjének kidolgozására, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsában hozott határozatok maradéktalan teljesítésére szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezető küldötteit kedden Moszkvában, s szerinte „a kapott választ nem lehet negatívnak nevezni”. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/784560" target="_blank">• Kormányzati épületeket ért légicsapás a líbiai fővárosban</a></strong>

MNO
2011. 05. 17. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lavrov erről a Thorbjörn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatón számolt be. Mint mondta, a líbiai küldöttek kifejtették: Tripoli kész fontolóra venni egyebek között az Afrikai Unió által javasolt megközelítéseket, és kész teljes egészében teljesíteni az ENSZ BT 1973. számú határozatában foglaltakat, de azt akarják, hogy a felkelők is tegyenek hasonló lépéseket, a NATO pedig szüntesse be a bombázásokat. „Éppen ezzel foglalkozik Abdel-Iláh al-Hatíb, az ENSZ főtitkárának különmegbízottja is” – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy al-Hatíbbal előző este tárgyalt Moszkvában.

Az orosz diplomácia vezetője szerint Moszkva támogatja al-Hatíb erőfeszítését, amelynek célja: minden fél meggyőzése arról, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása. Lavrov egyben hangsúlyozta: Moszkvában készek fogadni a líbiai felkelők képviselőit is, akiknek a látogatását – mint az orosz fővárosban közölték – technikai okokból elhalasztották, s ezenkívül különféle csatornákon jelzéseket küld mind Tripoliba, mind Bengáziba. Az orosz külügyminiszter leszögezte: Moszkva nem vállal közvetítői szerepet a líbiai kormány és az ellenzék között, hanem az ENSZ és az Afrikai Unió közvetítési erőfeszítéseit támogatja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.