Új épületben a Ruttkai Éva Színház

Új helyszínen, a Kálvária téri felújított színházépületben várja közönségét a Ruttkai Éva Színház; az Özvegyek klánja című zenés francia vígjáték bemutatójával, Esztergályos Cecília szereplésével nyitja kapuit a színház szombaton.

MNO
2011. 05. 18. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A darabban játszik az aznap 80. születésnapját ünneplő Géczy Dorottya, valamint a 96 éves Gyulányi Eugénia, aki 40 év elteltével lép ugyanarra a színpadra, amelyen utoljára – a Déryné Színház tagjaként – szerepelt – mondta Szalai Zsolt igazgató.

A Dávid Zsuzsa rendezte előadásban Bálint Antóniát, Ábel Anitát, Dzsupin Ibolyát és Veress Elődöt láthatja a közönség.

Szalai Zsolt tájékoztatása szerint két évvel ezelőtt, a felújítás fejében, húsz évre kapta meg a Ruttkai Éva Színház a VIII. kerületi épületet. Hozzátette: támogatók segítségével 100 millió forintot fordítottak a felújításra, a munkálatok most fejeződtek be.

Szombaton este hatalmas ünnepség keretében, vörös szőnyeges bevonulással, bemutatóval nyitja kapuit a színház, a Kálvária téren pedig éjfélig játszik a Budavári Kamarazenekar – ismertette a programot. Beszélt arról, hogy a Ruttkai Éva Színház nyáron is, havonta tíz alkalommal játssza az Özvegyek klánját, majd a Veszélyes szeszélyek című előadásukat újítják fel Esztergályos Cecíliával a főszerepben, ezután a Segítség, ember! című gyerekmusicalt mutatják be Zsurzs Kati rendezésében. A jövő évad folyamán hét bemutatót tartanak – tette hozzá.

Az igazgató elmondta, hogy az állami támogatás nélkül 17 éve működő magánszínházat a jegybevételekből, valamint barter- és szponzorszerződések alapján tartják fenn. Szólt arról, hogy az elmúlt két évben nem jelentkeztek új produkciókkal, minden erejüket a színház felújítására fordították. Korábban a Szikra mozi épületében, azelőtt pedig az Üllői úton működött a színház 12 évig – ismertette Szalai Zsolt.

Mint mondta, tudomása szerint a Kálvária téri színház először Erdélyi Mihály vezetésével magánszínházként működött, majd a Bányász Színház, utána pedig a Szenes Iván vezette Budapest Varieté működött itt, később az Állami Déryné Színház, a Népszínház, majd a Józsefvárosi Színház és végül a Városi Színháznak nevezett társulat talált otthonra az épületben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.