Új jogosítványokat kaphat az MVM

A 2015-ben lejáró magyar–orosz hosszú távú gázárszerződés lejártával új lehetőségként merül fel az új energiastratégia tervezetében az, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) kaphatna új jogosítványokat, vagy új, állami tulajdonú földgáz-kereskedelmi céget hoznak létre, vagy a magyar állam meghatározó közvetlen vagy közvetett állami tulajdoni hányadot szerez valamely jelentős piaci részesedéssel rendelkező cégben.

MNO
2011. 05. 15. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén közzétett, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján olvasható új energiastratégia tervezete megjegyzi, hogy – elsősorban az Európai Unió előírásaihoz alkalmazkodva – az állam prioritásait szabályozással tudja érvényesíteni, de „a jogi és gazdasági feltételek koherenciájának biztosítása önmagában nem elégséges eszköz a közjó és a nemzeti érdek hatékony érvényesítéséhez”.

A villamosenergia-szektorban az állami tulajdonú MVM Zrt.-n és a Paksi Atomerőmű Zrt.-n keresztül az államnak jelentős közvetlen lehetősége maradt a privatizáció után a piac befolyásolására, a földgáz és kőolaj szektorában azonban nem, és a cél ennek a megteremtése, különös tekintettel a 2015-ben lejáró magyar–orosz hosszú távú gázár-megállapodásra – magyarázza a tervezet.

Kiderül belőle az is, hogy Magyarország régiós és európai uniós szintű infrastruktúra-platform létrehozását kezdeményezi a földgáz importforrásai diverzifikálásának, a villamosenergia-hálózat rugalmasabb szabályozásának és a piaci versenynek az elősegítésére. Az új energiastratégia tervezetének társadalmi vitája egy hónapig tart, utána az Országgyűlés hoz róla határozatot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.