Új szociálpolitika: vége lehet a rendszer korábbi tagoltságának

A kormány új szociálpolitikai elképzelései szerint az állampolgárok által igénybe vehető szociális ellátások színvonalában egy országosan egységes szintet alakítanának ki – mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Tatabányán, ahol a szociális konzultáció keretében a terület szakembereivel találkozott.

MNO
2011. 05. 18. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitrai Imre kiemelte, hogy jelenleg a szociális ellátások szintje országrészenként, településenként nagy eltérést mutat. „Az önkormányzatok egy részének nincs pénze az ellátásra, másutt viszont az Állami Számvevőszék jelentései szerint előfordult, hogy a területre kapott állami finanszírozás egy részét nem fizették ki, más feladatokra használták fel” – tette hozzá. A politikus kitért arra, hogy ha a parlament ősszel elfogadja az ehhez kapcsolódó törvényeket, egyéves szakmai előkészítés után, 2013. január 1-jén kezdi meg működését az új rendszer a járási hivatalokra alapulva.

Nyitrai Imre azt mondta: az új alaptörvényből következően a kormány érvényt akar szerezni a szülőtartásnak. Ahol arra van lehetőség, olyan rendszert alakítanak ki, hogy az idősek a lakásukhoz közel kaphassanak meg minden ellátást, ennek érdekében tervezik a családi körben adható támogatásokat nyújtó intézményi hálózat megerősítését – közölte a helyettes államtitkár. Az alaptörvényben az olvasható: „a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.