időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Új szociálpolitika: vége lehet a rendszer korábbi tagoltságának

MNO
2011.05.18. 14:20

A kormány új szociálpolitikai elképzelései szerint az állampolgárok által igénybe vehető szociális ellátások színvonalában egy országosan egységes szintet alakítanának ki – mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Tatabányán, ahol a szociális konzultáció keretében a terület szakembereivel találkozott.

Nyitrai Imre kiemelte, hogy jelenleg a szociális ellátások szintje országrészenként, településenként nagy eltérést mutat. „Az önkormányzatok egy részének nincs pénze az ellátásra, másutt viszont az Állami Számvevőszék jelentései szerint előfordult, hogy a területre kapott állami finanszírozás egy részét nem fizették ki, más feladatokra használták fel” – tette hozzá. A politikus kitért arra, hogy ha a parlament ősszel elfogadja az ehhez kapcsolódó törvényeket, egyéves szakmai előkészítés után, 2013. január 1-jén kezdi meg működését az új rendszer a járási hivatalokra alapulva.

Nyitrai Imre azt mondta: az új alaptörvényből következően a kormány érvényt akar szerezni a szülőtartásnak. Ahol arra van lehetőség, olyan rendszert alakítanak ki, hogy az idősek a lakásukhoz közel kaphassanak meg minden ellátást, ennek érdekében tervezik a családi körben adható támogatásokat nyújtó intézményi hálózat megerősítését – közölte a helyettes államtitkár. Az alaptörvényben az olvasható: „a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.