Újra Janus Pannoniusra válthat az egyetem

Nevet változtathat a jövőben a Pécsi Tudományegyetem (PTE), hogy jobban felhívja magára a jelentkezők figyelmét – közölte szerdán a Pécsi Újság internetes hírportál.

MNO
2011. 05. 18. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komlósi László Imre általános rektorhelyettes a portál információját megerősítve azt mondta: egyetemi körökben komolyan felmerült a névváltoztatás gondolata. Úgy vélte, most, amikor a kormány elképzelései szerint egyetemeket választanának szét, egy híres személyiség nevét viselő intézmény talán jobban felhívhatja magára a jelentkezők figyelmét. Hozzátette, az elnevezés kérdése hamarosan nyílt téma lesz az egyetem vezetésében.

Korábban szóba került a Janus Pannonius vagy az Erzsébet Egyetem név is, utóbbi azért, mert jövőre lesz száz éve, hogy megalapították a PTE jogelődjének számító intézményt. Megjegyezte, az egy-egy városhoz köthető híres személyiségek neveit viselő egyetemek főleg Ausztriában és Németországban népszerűek.

Komlósi László Imre kitért arra, hogy Pécshez kötődő neves személyiségekből, tudósokból nincs hiány, így biztosan lesz majd olyan megoldás, amely mindenkinek megfelel. Megjegyezte, hogy az építés előtt álló természettudományi kutatóközpontnak, a Science Buildingnek is érdemes lesz „igazi nevet” adni.

A Pécsi Újság internetes kiadása utalt arra, hogy az ország első egyetemeként 1367-ben alapított PTE-nek nem ez lenne az első névváltoztatása. A jelenlegi intézmény hivatalosan az 1912-ben, Pozsonyban alapított Magyar Királyi Erzsébet Egyetem jogutódjaként működik. „Átmenetileg” történő Pécsre költöztetéséről a trianoni területelcsatolások után, 1921-ben döntött az akkori magyar vezetés. Az egyetem csak két évvel ezután kezdhette meg működését, később felvette Janus Pannonius nevét, s egészen az ezredfordulóig viselte azt.

Azóta Pécsi Tudományegyetemként ismert. A hírportál értesülései szerint nemcsak Pécsen, hanem Debrecenben is szóba került az egyetem átnevezése. Ott a szándék arra irányul, hogy a felsőoktatási intézmény Kossuth Lajos nevét vegye fel. A névváltoztatás egyébként több tízmillió forintba is belekerülhet – olvasható a Pécsi Újság.hu cikkében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.