Utolsó szakaszához érkezett a korszerűsítés

Utolsó szakaszához érkezett a Dunamenti Erőmű G3-as blokkjának 200 millió euró értékű korszerűsítése az új turbina tesztüzemelésének megkezdésével – közölte a francia GDF Suez tulajdonában lévő erőműtársaság.

MNO
2011. 05. 15. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A barnamezős beruházást 2009-ben kezdték meg. Ennek keretében nagy teljesítményű, rugalmasan üzemeltethető új gázturbinát építettek be, amelynek magas a hatásfoka és nagymértékben csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az új G3-turbina ezer gigawattóra villamos energia előállítása során 200 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot és 330 tonnával kevesebb nitrogénoxidot bocsát ki, mint korábban.

A beruházás során felújítottak egy régi, korszerűtlenné vált gőzturbinát, és beépítettek az új, nagy hatásfokú gázturbinát, aminek eredményeként az energiatermelés hatásfoka 36 százalékról mintegy 57 százalékra nő. Ezzel a felújított blokk teljesítménye a korábbi teljesítmény majdnem duplájára, 400 megawattra nő.

A saját forrásból megvalósított G3-projekt csaknem száz magyar alvállalkozónak és mintegy ezer, Százhalombattán vagy annak vonzáskörzetében élő munkavállalónak adott vagy ad munkalehetőséget. A GDF Suez eddigi jelenléte során, 15 év alatt csaknem egymilliárd eurót fektetett be Magyarországon az energiaiparban, az áramtermeléstől a gáz- és villamosenergia-szolgáltatáson keresztül egészen a környezetvédelmi és épületgépészeti iparig.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.