Utolsó útjára készül az űrrepülőgép

Megkezdődött az Endeavour külső üzemanyagtartályának feltöltése a floridai űrközpontban, s ha minden a tervek szerint alakul, az űrrepülőgép hétfőn – közép-európai idő szerint – 14 óra 56 perkor elindul utolsó Föld körüli útjára.

MNO
2011. 05. 16. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A művelet mintegy három órát vesz igénybe: ez idő alatt közel kétmillió liter üzemanyagot szivattyúznak át az űrsikló külső üzemanyagtartályába. Előzőleg a NASA szakemberei ellenőrizték az Endeavour hajtóműveit és navigációs rendszerét, illetve a vezérlőberendezések működését.

Az Endeavournek ez lesz a 25., egyben az utolsó útja, amelyet kéthetesre terveznek. Az eredetileg április 29-re tervezett indítást többször elhalasztották műszaki problémák miatt. A meteorológusok szerint 70 százalékos az esélye annak, hogy a startidőpontban az időjárási körülmények kedvezőek lesznek.

Az indítást a várakozások szerint mintegy 400 ezren tekintik meg a helyszínen, vagyis nagyjából feleannyi embert várnak, mint az április 29-i, elhalasztott startra, amelyen részt vett volna Barack Obama elnök családjával és a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő. Ha esetleg a hétfői indítást is el kell halasztani, úgy a legközelebbi start időpontja május 28-a lehet.

Az űrsiklón hat űrhajós – öt amerikai és egy olasz – utazik, és az Endeavour rakterében egy kétmilliárd dollár értékű berendezést szállít a Nemzetközi Űrállomásra, amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri.

A NASA űrrepülőgép-programjának ez lesz a 134. és utolsó előtti küldetése. A Discovery márciusban hajtotta végre utolsó küldetését, és az amerikai űrkutatási hivatal tervei szerint a nyáron még elindítják az Atlantist, amelynek visszatértével befejeződik az 1981 áprilisában kezdődött program. Ezt követően az újgenerációs űrrepülők üzembe helyezéséig – várhatóan 2015-ig – az orosz Szojuz űrhajókat veszi igénybe a NASA űrhajósonként 51 millió dollárért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.