Villámgyorsan lecsapott a Disney Oszama halálára

Vízimedvék, japán magok és Lego-kockák utaznak az űrbe az Endeavour fedélzetén – írja az MSNBC. Természetesen a „show sztárja” az alfa-mágneses spektrométer, mely kétmilliárd dollárba került, és a tudósok reményei szerint képes megfejteni az antianyag és a sötét anyag titkait. Villámgyorsan lecsapott a Disney Oszama bin Laden halálára. A hírhedt terrorvezér holtteste jóformán még ki sem hűlt, amikor az óriáscég már védjegyet jegyeztetett be a „Seal Team 6” kifejezésre – tudósít a Media Bistro.

Kovács N. László
2011. 05. 14. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MSNBC (cosmiclog.msnbc.com)

Vízimedvék, japán magok és Lego-kockák utaznak az űrbe az Endeavour fedélzetén – írja az MSNBC. Természetesen a „show sztárja” az alfa-mágneses spektrométer, mely kétmilliárd dollárba került, és a tudósok reményei szerint képes megfejteni az antianyag és a sötét anyag titkait.

Az utolsó előtti amerikai űrsiklóút nem csupán nagyszabású kísérletek hozzávalóit, de kisebb, egyedibb összetevőket is szállít a Nemzetközi Űrállomásra. A Planetary Society nevű tudományos nonprofit szervezet Shuttle Life elnevezésű projektjével például hat különböző, különösen ellenálló mikrobából álló szupercsapatot küld az űrbe. Található köztük medveállatka, mely a világ egyik legellenállóbb élőlényei közé tartozik, acDeinococcus radiodurans, az az élőlény, mely a legjobban bírja a radioaktivitást a földön, a Pyrococcus furiosus, mely 100 fok feletti hőmérsékletben is jól érzi magát, a Cupriavidus metallidurans, mely nehézfémekkel és a Haloarcula marismortui, mely sóval táplálkozik és végül a kakukktojás: a Bacillus subtilis, mely teljesen átlagos, ám épp ezért összehasonlításul szolgálhat extrémebb társaihoz mérve.

A kísérlet célja, hogy felmérje, hogy a földön extrém környezetben is jól megélő organizmusok hogyan viselkednek gravitációmentes területen. Az aprócska mikrobákat szerencsére a fellövés sorozatos késése sem veszélyezteti. „Ezek az élőlények az ember számára halálos hőt és sugárzást is kibírnak. Néhány hét várakozás meg sem kottyan nekik” – magyarázta Bruce Betts, a szervezet munkatársa.

A Conrad Alapítvány által szponzorált pályázatnak köszönhetően két kiskorú diák készítménye is helyet kaphat az űrsikló rakterében. Az STEM Bar valószínűleg a világ legdrágább müzliszelete: bár a megszokott hozzávalókból (zab, puffasztott rizs, szárított gyümölcsök) készült, ám a NASA módszerével, mely űrbéli fogyasztásra is alkalmassá teszi. Az STEM rövidítés a tudomány, a technológia, a gépészet és a matematika szavak angol megfelelőinek első betűiből áll össze, 15 és 16 éves készítői pedig remélik, útja segít újra felkelteni az érdeklődést ezen ismeretek iránt.

Az asztronauták rendelkezésére áll egy olyan szerkezet is, melyet még James Bond is megirigyelne. A „harmadik szem” fantázianevű eszköz tulajdonképpen egy aprócska, távirányítható repülőgép, melynek segítségével a rászerelt kamerának köszönhetően az űrhajósok olyan helyeket is képesek lesznek felfedezni, ahová saját lábukon nem juthatnának el. A NASA mindazonáltal figyelmeztet, az űrbéli környezet „katasztrofális hatással is lehet a mikroelektronikai eszközökre”, így nem biztos, hogy a „szemnek” gyakorlata haszna is lesz.

A dán Lego vállalat és az űrügynökség együttműködésének köszönhetően az asztronauták többször is előveszik majd az összerakós játékot. Először egy munkaasztalt, majd az űrállomás és az űrrepülő modelljét próbálja majd összerakni valamelyik űrhajós. A kockák körül először Cady Coleman teljesít majd szolgálatot, aki tízéves fia segítségével már hetekkel ezelőtt megkezdte a kiképzést.

Japán űrügynöksége magokat küld az űrbe, melyeket az ország saját laborjában tárolnak majd. A tervek szerint a csomag egy hónap múlva visszatér a Földre, ahol a japánok várhatóan egy részüket elajándékozzák, a többit pedig oktatási célra használják majd.

Media Bistro (www.mediabistro.com)

Villámgyorsan lecsapott a Disney Oszama bin Laden halálára. A hírhedt terrorvezér holtteste jóformán még ki sem hűlt, amikor az óriáscég már védjegyet jegyeztetett be a „Seal Team 6” kifejezésre – tudósít a Media Bistro.

A bejegyzési kérelem május harmadikán érkezett, csupán két nappal azután, hogy a világsajtóban elterjedt a terrorista halálhíre, és ismertté vált a csapat neve, mely az operációt végrehajtotta. A főként gyermekeknek szóló meséiről ismert vállalat a világ legnagyobb bevétellel rendelkező médiaipari óriása. A cég több tucat különböző leányvállalattal rendelkezik, melyeken keresztül ma már korántsem csupán rajzolt filmekre specializálódik: övé a Touchstone Pictures, az ABC televíziós csatorna, de a világ legnagyobb képregénykiadója, a Marvel is alá tartozik.

Egyelőre nem tudni, a konglomerátum mit kíván kezdeni a speciális egység történetével, a védjegy mindenesetre többek között ruhákra, cipőkre, fejfedőkre, játékokra és „oktató és szórakoztató szolgáltatásokra” vonatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.