Víz alatt pózolnak neki a lányok + Videó

Egy olyan divatfotózás, melyen a modellek tökéletes hajkölteményeinek, valamint hibátlan sminkjeinek elkészítése nem órák kérdése, minden fotográfus álma. Mick Gleissner német fotóművészt az elkenődött arcfesték nem akadályozza az alkotásban, viszont egy másik kihívással szembe kell néznie, ő a neki pózolókat a víz felszíne alatt kapja lencsevégre.

Kollár Krisztián
2011. 05. 15. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A víz alatti fotózás teljesen másként zajlik, mint a szárazföldi, mivel speciális felszerelést és technikát követel meg a különleges helyszín. Míg a legtöbb víz alatti fotós elsősorban az élővilágra, tájra, képződményekre szakosodott, addig Mick Gleissner egy másfajta témának szentelte életét.

A német búvárfotós éveken át utazgatott a nagyvilágban, és számos „hagyományos” víz alatti témát megörökített. A fordulat 2005-ben következett be, miután víz alatti képei témájául a divat világát választotta. Forradalmian új stílusára a nemzetközi média egyből felfigyelt, és számos neves cégnek készített az évek során képeket.

Mick Gleissner „stúdiói” elsősorban a trópusi tengerek, előszeretettel dolgozik a Fülöp-szigeteki Cebu partjainál, de olykor megesik, hogy medencékben kattintgatja masináját. A 42 esztendős férfi – aki korábban a tengerentúlon, jelenleg pedig Hongkongban él – elmondása szerint azért választotta a divatfotózás színhelyéül a vizet, mert szakítani akart a hétköznapok szürkeségével, az motiválta, hogy valami különlegeset mutassanak a munkái.



– Világéletemben lelkesedtem a búvárkodásért, ugyanúgy mint a fényképezésért, ezért a kettőt nem volt nehéz összehozni. Kezdetben a víz alatti felvételeim semmiben sem különböztek más búvárokétól, semmi különleges nem volt bennük – fogalmazott Gleissner a Daily Mailnek. „Ezt követően egy modell ismerősöm vetette föl, hogy készítsek róla képeket” – idézte föl nem mindennapi pályájának kezdeti pillanatait, gyorsan hozzátéve: „Már az első kockák meghozták a kívánt sikert, lenyűgöztek bennünket a felvételek. Valami egyedülállót alkottunk, ami azelőtt nem volt megszokott.” Gleissner víz alatti képei témáiként a legkülönfélébb területeket választja: hol a mindennapi életből vett jeleneteket örökíti meg, máskor szürreális, álomszerű képeket alkot. Modelljei hol egy felszín alatti szorítóban, bokszolóként tűnnek fel, vagy a fekvenyomó padon „színlelnek erőlködést”, máskor rockénekesként tátognak a kamerába, de megesik, hogy angyalnak és ördögnek vannak maszkírozva a felvételek kedvéért. A kamerája elé állók közül sokak gyermekkori álma teljesül be, amikor sellőként tűnhetnek fel a kamera előtt, vagy amikor épp egy James Bond-film jelenetébe kell beleképzelniük magukat. A művész pedig igen népszerű, a manökenek sorokban állnak, hogy részt vehessenek egy ilyen különleges fotózáson.

– A biztonság mindenekelőtt! Az összes lányra, akikkel dolgozom, külön biztosítóbúvár figyel, ahogyan rám és a stáb többi tagjára is – hangsúlyozta a német fotós. Modelljeinek kiváló szabadtüdős búvárnak kell lennie, a szigorú biztonsági tesztek során akár négy percig is ki kell bírniuk levegővétel nélkül a gép előtt pózolóknak. Gleissner és csapata számára ezen túl a legnagyobb kihívást a megvilágítás jelenti, mivel a víz alatt kevesebb berendezést tudnak használni, mint egy hagyományos stúdiófotózás alkalmával. A munka során egy saját fejlesztésű LED-égőtesttel próbálják a megfelelő hatást elérni, de – mint elmondta – a napot nem lehet helyettesíteni, így három-négy méternél mélyebben nem tudnak dolgozni, hacsak nem valami „zordabb, szeszélyesebb” összhatást akarnak elérni.

(Forrás: dailymail.com, mick.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.