Vízi erőmű épül a Hármas-Körösön

Megközelítőleg 2,7 milliárd forintból vízi erőmű épül a Hármas-Körösön Békésszentandrásnál – közölte az MTI-vel a Hydro Power Consulting Kft. szóvivője pénteken.

MNO
2011. 05. 13. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veres Gábor elmondta, a helyi, 1942-ben épült duzzasztómű mellé építi meg a fővárosi székhelyű és magyar magánszemélyek tulajdonában álló cég a két megawatt teljesítményű erőművet, amely éves szinten 8,6 gigawattóra villamos energiát termel. A vállalkozás a projekthez a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében egymilliárd forintos támogatást nyert el. A támogatáson felül a projekthez szükséges forrásokat a tulajdonosok hozzájárulásából, illetve bankhitelből biztosítják.

A két darab, Kaplan turbinás erőmű beruházása a tervek szerint júniusban kezdődik, és várhatóan 2012 őszére befejeződik. A társaság számításai szerint a fejlesztés 15 év alatt megtérül, ugyanakkor a környezetbarát beruházással évente nyolcezer tonna szén-dioxidot váltanak ki. A Hydro Power Consulting Kft. egyébként korábban már átadott egy hasonló erőművet a Rábán Kenyeriben, s hasonló terveket fontolgat a Hernádon is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.