Zürich igent mondott az eutanáziára

A svájci Zürich kanton vasárnap népszavazáson – a szavazók mintegy nyolcvan százalékának voksával – elutasította az eutanázia betiltását vagy akár korlátozását.

MNO
2011. 05. 15. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első adatok szerint nem kapott többséget sem az eutanázia (kegyes halál) általános betiltása, sem az, hogy azt csak a kanton lakóinak engedélyezzék. A referendum kezdeményezői a „halálturizmusnak” akartak véget vetni, ugyanis sok külföldi érkezik Svájcba meghalni az eutanázia engedékeny szabályozása miatt.

Az ország legnagyobb kantonjában a konzervatív Szövetségi-Demokratikus Unió (EDU) és az Evangélikus Néppárt (EVP) szervezte a referendumot, míg Svájc összes nagyobb pártja elvetette mindkét korlátozási javaslatot.

Az alpesi országban engedélyezett a passzív eutanázia, ha nem „egoista indítékok” húzódnak meg mögötte. A külföldiek elhalálozását is kísérő Dignitas szervezet adata szerint 2010 végéig összesen 1138 ember vette igénybe a szervezet segítségét. Főként németek, britek és franciák használják ki a svájci liberális szabályozást.

A svájci kormány mindazonáltal szigorítani akar a törvényeken, és csak gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek engedélyezné a halálba átsegítést. A jövőben sem zárnák ki a külföldieket, de előírnák, hogy a svájci orvos, aki felírja a halálos adag altatót, bizonyos időn belül kétszer kell találkozzon a pácienssel, hogy meggyőződhessen akaratáról. Az eutanázia csupán Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és Oregon amerikai szövetségi államban engedélyezett törvényileg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.