26 éves csúcsra szökött a fizetőeszköz

Huszonhat éves csúcsra, 1985-ös lebegtetése óta tapasztalt legmagasabb szintjére szökött az új-zélandi dollár- amerikai dollár árfolyama csütörtökön azt követően, hogy a görög megszorítócsomag elfogadásának hatására nőtt a piac kockázatvállalási kedve.

MNO
2011. 06. 30. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új-zélandi dollárt 0,8319 amerikai dolláron jegyeztek a bankközi kereskedésben nem sokkal közép-európai idő szerint hajnali öt óra után. Másfél nappal korábban még 0,8026 amerikai dolláron jegyezték a szigetország valutájának egységét. Közép-európai idő szerint fél kilenckor némileg alacsonyabb árfolyamon, 0,8289 amerikai dolláron jegyezték az új-zélandi dollárt.

Imre Speizer, a Westpac Bank vezető elemzője szerint az új-zélandi dollár erősödése mögött a görögországi események állnak. Ha nem bizonyul hamis csúcsnak, akkor akár 0,8400 közelébe is erősödhet az új-zélandi valuta – tette hozzá.

Az ANZ elemzői szerint ugyanakkor a szűkös likviditás is szerepet játszik: pénteken Kanadában és Hongkongban, hétfőn Amerikában lesz kereskedési szünnap.

Az új-zélandi jegybank kedvező, csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése is erősítette a déli állam valutáját. A jegybank júniusi üzleti kilátások felmérése szerint a megkérdezettek 46,5 százaléka számít javuló gazdasági környezetre, szemben a májusi 38,3 százalékos aránnyal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.