29 hónapja nem jártak ilyen magasságban

Szlovákiában a vártnál nagyobb, 4,0 százalék volt az éves szintű infláció májusban az áprilisi 3,7 százalék után, a májusi árindex 29 hónapja a legmagasabb – közölte az ország statisztikai hivatala hétfőn.

MNO
2011. 06. 13. 10:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztói áremelkedés havi szinten 0,3 százalék volt az áprilisi 0,4 százalék után. A szakértők éves szinten kisebb, 3,8 százalékos és havi összevetésben is szerényebb, 0,2 százalékos inflációra számítottak májusra. Tavaly májusban az éves fogyasztói áremelkedés csupán 1,2 százalék volt.

A májusi havi szintű emelkedést elsősorban az élelmiszerek és a nem alkoholos italok 1,0 százalékos drágulása okozta az áprilisi 0,7 százalékos emelkedést követően. A közlekedési és szállítási díjak 0,4 százalékkal nőttek áprilishoz képest, amikor 0,9 százalék volt az emelkedés a megelőző hónaphoz képest.

A nagy kilengésekre képes élelmiszer- és energiaárak nélküli májusi maginfláció 0,4 százalék volt havi és 2,6 százalék éves szinten. Áprilisban 0,5 százalék volt a havi és 2,3 százalék az éves maginfláció. A szlovák pénzügyminisztérium azzal számol, hogy a tavalyi 1 százalékról az idén 3,4 százalékra nő az infláció, majd 3 százalékra mérséklődik jövőre. Szlovákia exporttól jelentősen függő gazdasága 4,8 százalékkal zsugorodott 2009-ben, de tavaly már 4 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP). Az ország központi bankja az idei évre 3,3 százalékos gazdasági növekedésre számít.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.