33 millióból kampányolnak Európában

A gazdasági válság, valamint az észak-afrikai konfliktusok hatására a tavalyihoz képest csaknem felére esik az idén Tunéziában a beutazó forgalom, a tunéziai turisztikai hivatal becslése szerint 3,5 millió turista várható.

MNO
2011. 06. 27. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afif Maherzi, a hivatal vezérigazgatója Tuniszban a hétvégén magyar újságíróknak elmondta: tavaly például 1,5 millió líbiai vendég érkezett Tunéziába. A líbai konfliktus miatt azonban az idén eddig a kereskedelmi szálláshelyeken 700 ezer líbiai menekültet fogadtak be. Hozzátette: azzal számolnak, hogy az idén 2010-hez képest a turizmusból származó bevétel 35-40 százalékkal csökken, mindössze 3 millió dollárt tesz ki. „Az előfoglalások alapján gyenge forgalom várható, a remény a last minute utakban van” – jegyezte meg a hivatal vezetője. Hangsúlyozta, hogy Tunézia biztonságos, vannak ugyan demonstrációk, de ezek nem veszélyeztetik a közbiztonságot.

Riadh Dkhili, a hivatal Magyarországért, Szlovéniáért, Romániáért és Szerbiáért felelős vezetője azt mondta: már tavaly 30 százalékos csökkenést mértek a magyar piacról, akkor 31 ezer magyar turista utazott Tunéziába, az idén 20 ezret várnak. A hivatal vezérigazgatója elmondta, hogy a politikai átmenet során a korábban elmaradt fejlesztéseket is igyekeznek pótolni, javítani a szolgáltatások színvonalát. Mint mondta, ebben a kormányzat is támogatja a vállalkozásokat. Példaként említette, hogy a chartergépek esetében minimum 60 százalékos töltöttségnél a 40 százalékot az állam támogatja. Az állam segíti a szolgáltatókat azzal is, hogy átmeneti időre átvállalja a munkaerőköltségek egy részét. A tervek szerint a turisztikai marketingben a klasszikus tengerparti üdülés mellett igyekeznek bemutatni más idegenforgalmi kínálatot is, így például nagyobb hangsúlyt kap a kulturális turizmus.

Az idén Tunézia 33 millió eurót fordít európai kampányokra, ebből a magyar, szlovén, román és szerb piacra 1,5 millió jut. Tavaly a marketingkeret 25 millió euró volt, Riadh Dkhili becslése szerint jövőre azonban már 55 millió euróra nőhet az európai marketingkeret. A Magyarországról induló charterjáratokat március végén indították újra.

Az észak-afrikai és más arab országokban kitört népfelkelések kiindulópontja Tunézia volt. Az ENSZ népirtásellenes jelentéstevője korábban azt közölte, hogy mintegy 300 tunéziai halt meg és hétszázan sebesültek meg december 17., a Ben Ali elnök elleni felkelés kitörése és január 14., az államfő bukása közötti időszakban. Az egykori tunéziai elnököt és feleségét múlt hét hétfőn – távollétükben – 35 évi szabadságvesztésre, valamint 91 millió tunéziai dinár (közel 13 milliárd forint) pénzbírságra ítélték lopásért, illetve készpénz és ékszerek jogtalan birtoklásáért. A bíró azt is közölte, hogy a többi, kábítószerek és fegyverek birtoklásával összefüggő vádpontban június 30-án hoznak ítéletet. Az elnök és felesége a tömeges tüntetéseket követően január 14-én menekült Szaúd-Arábiába.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.