600 ezernél több háztartást szolgál ki a legmodernebb erőmű + Képek

Felavatták az E.ON új erőművét a Győrhöz közeli Gönyűn; az 59 százalékos nettó hatásfokú erőmű a legmodernebb és a leghatékonyabb ma Magyarországon.

MNO
2011. 06. 27. 10:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti színű szalagot Schmitt Pál köztársasági elnök, Bencsik János államtitkár, Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke és Bernhard Fischer, az E.ON Generation GmbH vezérigazgatója vágta át a hétfői ünnepségen.

A 2009 januárjában kezdődött, idén májusban zárult építkezés eredményeként elkészült létesítményben egy 285 megawattos gáz- és egy 148 megawattos gőzturbina termel áramot, 600 ezernél több háztartás energiaellátását biztosítva ezzel.


Az államfő az eseményen kiemelte: a korszerű energiafelhasználáshoz az odafigyelő emberek mellett takarékos technológiára is szükség van. Hozzátette: különösen sok múlik ezen, mivel energiaforrásban szűkös, ezért e tekintetben sebezhető az ország. Megjegyezte: üdvözlendő minden, az ország energiabiztonságát erősítő beruházás. Szólt arról is, hogy a magyar uniós elnökség idején jelentős lépéseket sikerült tenni az egységes európai energiapiac felé.

Tavalyelőtt 33,5 százalék volt a hazai erőművek átlagos hatékonysága – adott összehasonlítási alapot az itt elért 59 százalékos eredményhez Bencsik János klímaügyi és energetikai államtitkár, hozzátéve, hogy a cél a termelés kétharmadát adó alacsony hatékonyságú erőművek kivezetése az energiarendszerből. Ha ez lépcsőzetesen történik, az lehetőséget ad a rendszerszabályozás átalakítására is – fűzte hozzá.


Fotók: E.ON Hungária Zrt.


Megjegyezte: a mintegy 400 millió euró költséggel épített gönyűi létesítmény tulajdonosa, az E.ON a következő évtizedekben megkerülhetetlen szereplője lesz a hazai energiabiztonságnak. A cég 2000 óta 600 millió eurót költött erőmű-beruházásra – jegyezte meg Konrad Kreuzer a debreceni és a nyíregyházi beruházásra utalva. Bernhard Fischer, az E.ON Generation GmbH vezérigazgatója azt emelte ki: a gönyűi erőmű olyan rugalmas rendszer, amely percek alatt válaszolni tud az energiapiac igényeire.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.