Elindult a nyomozás: 1,7 milliárdos kár érhette az államot

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az informatikai kis- és középvállalkozások támogatására szánt állami pénzek vélhetően szabálytalan felhasználása miatt nyomoz.

MNO
2011. 06. 11. 7:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda az informatikai kis- és középvállalkozások támogatására szánt állami pénzek 2004 és 2010 közötti, vélhetően szabálytalan felhasználása miatt. Az ügyben az elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést, vizsgálata szerint 1,7 milliárd forintos kár érte az államot.

A nyomozók gyanúja szerint az Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2004 és 2010 között pályázat, garancia és teljesítmény-ellenőrzés nélkül, többségében offshore hátterű cégeknek juttatta az informatikai vállalkozások fejlesztésére szánt állami pénzeket.

„Az ügyben ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt folytatjuk az eljárást. Jelenleg adatok begyűjtése van folyamatban, illetve a beszerzett anyagok értékelése” – közölte Bartha László, az NNI szóvivője.

Az ügyben az elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést. Budai Gyula szerint az informatikai fejlesztésekre szánt pénzt az MSZP akkori koalíciós partneréhez közelálló cégek között osztották szét.

„Olyan SZDSZ-közeli informatikai cégeknek juttatták oda, akik a mai napig ezzel az összeggel nem tudtak elszámolni, illetve azokat a fejlesztéseket, amelyekre ezek a pénzek odajuttatásra kerültek, nem hajtották végre” – nyilatkozta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, aki szerint az ügyletekről Kóka János akkori informatikai miniszternek is tudnia kellett. A Híradó kereste az SZDSZ volt elnökét, de nem sikerült elérni.

A feljelentés és most már a nyomozati iratok szerint is az Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2004 és 2010 között 1,7 milliárd forinttal károsította meg az államot. Ennyi pénzt kapott a tizennégy kedvezményezett vállalkozás, amelynek nagy része ma már felszámolási eljárás alatt áll.

(hirado.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.