A brit „esőmenő” nyerte a flúgos futamot + Képek

Jenson Button, a McLaren brit pilótája nyerte vasárnap a Forma–1-es Kanadai Nagydíjat, a 62. Forma–1-es autós gyorsasági vb hetedik viadalát.

MNO
2011. 06. 13. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Button mögött a vb-címvédő és a pontversenyben éllovas német Sebastian Vettel (Red Bull) lett a második, míg a harmadik helyen csapattársa, az ausztrál Mark Webber végzett. Az első rajtkockából startoló Vettel egészen az utolsó körig vezetett, ám ekkor hibázott, és Button megelőzte. A német autóversenyző óriási, hatvanpontos előnnyel vezeti a pilóták versenyét.


A viadalt a 25. körben a szakadó eső miatt leintették, és csak közel két óra múlva folytatódott. A futam végeredménye egyelőre nem hivatalos, mert a versenybírók még vizsgálják Button esetleges szabálytalanságát.


A zuhogó eső és a vizes aszfalt miatt a versenyzők a biztonsági autó felvezetésével kezdték meg a viadalt. A Safety Car az ötödik körben hagyta el a pályát. A nyolcadik körben a brit Lewis Hamilton belerohant Buttonba, a McLaren kereke kiszakadt, ugyan próbált bekocogni a boxba, ám nem tudott, megállt, ezért beküldték a biztonsági autót, amely a 12. kör végén hagyta el a pályát.


Harmadszor is bejött a Safety Car

Az élbolyból Alonso a 18. körben cserélt kereket. A 19. körben elkezdett esni az eső, ezért beküldték – harmadszor – a Safety Cart. A 25. körben leintették a viadalt, mert a szakadó esőt miatt használhatatlanná vált a pálya. A verseny közel kétórás szünet után folytatódott, de az élen ismét a Safety Car robogott. Az első helyen Vettel haladt, mögötte a japán Kobajasi Kamui (Sauber) és a brazil Felipe Massa (Ferrari) következett. A biztonsági autó a 35. körben hagyta el a pályát.


A 37. körben Fernando Alonso (Ferrari) és Button összeütközött, a spanyol pilóta autója kicsúszott, megrongálódott, és kénytelen volt feladni a versenyt. A Safety Car ismét bejött, majd amikor a 41. körben elhagyta a pályát Vettel, Kobajasi és Massa volt a sorrend az élen. Húsz körrel a leintés előtt Vettel már több mint hat mp-cel vezetett Kobajasi előtt, akit Massa követett.


A hétszeres világbajnok német Michael Schumacher a negyedik helyen száguldott. Egy körrel később Schumacher a régi szép időket idézően elsuhant a japán és a brazil mellett, és feljött a második helyre. Az 56. körben ismét beküldték a biztonsági autót, mert a német Nick Heidfeld összetörte a Renault-t, és alkatrészek maradtak a pályán. Az élen Vettel, Schumacher és Webber haladt.


Fotók: Reuters


A Safety Car kilenc körrel a zárás előtt hagyta el a pályát. Button megelőzte Schumachert. Öt körrel a leintés előtt Vettel volt az élen, mögötte Button és Schumacher következett, majd a 68. körben Webber is elhúzott a német mellett, akinek így nem jött össze az áhított dobogó. Button egyre gyorsabb lett, az utolsó egyenesben megelőzte a vb-címvédőt is, aki egy kisebb hibát követett el, és megszerezte idei első futamgyőzelmét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.