A fal lebontásáért is köszönetet mondanak Orbánnak

Rendhagyó látogatást tesz Németországban kedden a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor ezúttal nem Berlinbe érkezik, hanem a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány meghívására Alsó-Szászország tartomány fővárosában, Hannoverben tart előadást az utolsó hetébe érkezett magyar európai uniós elnökség munkájáról.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/793167" target="_blank"><strong>• Orbán Viktor is felszólal a Reagan-szobor fővárosi avatásán</strong></a>

MNO
2011. 06. 27. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hannoveri Európa-fórumon való részvételre, illetve az elnökségi mérleg megvonására, az unió előtt álló feladatok vázolására Hans-Gert Pöttering, a Konrad Adenauer Alapítvány vezetője, az Európai Parlament korábbi elnöke kérte fel a miniszterelnököt. A meghívó szerint Pöttering az alkalmat fel kívánja használni arra is, hogy az elnöki tevékenység mellett köszönetet mondjon azért a hozzájárulásért, amelyet Magyarország a vasfüggöny több mint 20 évvel ezelőtti lebontásával az európai egyesüléshez nyújtott.

A magyar kormányfő alig több mint egy hónappal ezelőtt járt Berlinben, ahol nemcsak Angela Merkel kancellárral találkozott, hanem a Deutsche Bank meghívására vezető német üzletemberek, illetve politikusok előtt tartott előadást a magyar elnökségi célkitűzésekről. Az alapítvány ezért választott a mérlegkészítésre egy tartományi fővárost, ahol Orbán Viktor külön találkozik David McAllister konzervatív tartományi miniszterelnökkel is. Az 1971-ben született McAllister a CDU fiatalabb generációjának képviselője, német vélemények szerint azon politikusok közé tartozik, aki a jövőben nagyobb szerephez juthat az országos politikában is. Pontosan egy éve áll a tartományi kormány élén, elődjét, Christian Wulffot Németország államfőjévé választották. A magyar miniszterelnök számára a találkozó ily módon lehetőséget nyújt arra, hogy kapcsolatot létesítsen, illetve megismerkedjen a német konzervatívok tartományi vezetőivel is.

Az egynapos látogatás második állomása Hessen tartomány, illetve a Frankfurt szomszédságában lévő Rüsselsheim, ahol az Opel legnagyobb németországi üzeme található. A magyar kormányfő – akinek kíséretében lesz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is – az Opel helyi vezetőivel tárgyal, aminek különös aktualitást ad, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező autógyár a közelmúltban 500 millió eurós magyarországi beruházásról döntött. A gyár európai igazgatója a beruházás alapkőletételekor hívta meg Orbán Viktort a mostani látogatásra. A miniszterelnök a program szerint megtekinti az Opel németországi „agyának” számító tervezési, valamint fejlesztési részleget, illetve az ottani gyártósort is, mindenekelőtt azonban a jövőt jelentő környezetkímélő autók gyártása iránt érdeklődik majd. Szakértők szerint ezen a téren az Opel igen messze jutott, és mindehhez partnert is keres. Az MTI úgy értesült: nem kizárt, hogy ebben a projektben az Opel egyik együttműködő partnere Magyarország lehet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.