A Fekete Madonna pártfogásába ajánlották Magyarországot

Az Árpád-házi Szent Kinga által alapított kolostoráról híres dél-lengyelországi Stary Saczba, régi magyar nevén Ószandecbe indult csütörtökön az a mintegy 700 fős magyar zarándokcsoport, amely az EU-elnökség két ország közötti átadása alkalmából tartózkodik Lengyelországban. <br /><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/793718" target="_blank">• Történelmi zarándoklat: nemzeti jelképüket adják a lengyelek</a></strong>

MNO
2011. 06. 30. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoportot elkísérte Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, Majnek Antal munkácsi püspök és Tamás József gyulafehérvári segédpüspök, ily módon is hangsúlyozva a zarándoklat összmagyar jellegét. A vonatúton részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta: bár ő maga református vallású, nagy megtiszteltetésnek vette és elfogadta a felkérést, hogy legyen a zarándoklat védnöke. Fontosnak tartja ugyanis, hogy a két ország ne csak hivatalos formában tartsa egymással a kapcsolatot, hanem a polgárok és a polgárok közösségei is minél szorosabb szálakkal szőjék tovább a történelmi barátságot és együvé tartozást.

Mint Molnár Imre, a varsói magyar nagykövetség tanácsosa, a csoportot kísérő diplomata az MTI-t tájékoztatva elmondta, a vonat kedden érkezett Krakkóba, ahol Stanislaw Dziwisz krakkói érsek a Mária-templomban köszöntötte a magyar zarándokokat.

A csoport ezután látogatást tett a krakkói királyi várban, a Wawelben. Megkoszorúzták Báthori István erdélyi fejedelem és lengyel király, Szent Hedvig királynő, Józef Pilsudski marsall és Lech Kaczynski és hitvese síremlékét, illetve boldog II. János Pál pápa emlékművét. Útjuk következő állomásán, a Jasna Góra-i (Czestochowa) pálos kegyhelyen a zarándokok részt vettek a szokásos esti ájtatosságon a Fekete Madonna kegyképe előtt. Köszöntésükre megjelent a pálos generális is.

Átadták a márvány pajzsot

A zarándoklat csúcspontja a Jasna Góra-i bazilikában rendezett szerda déli ünnepélyes nagymise volt. A fő celebráns, Székely János püspök a Fekete Madonna pártfogásába ajánlotta Magyarországot, és átadta a magyar küldöttség fogadalmi ajándékát, egy magyar címeres márvány pajzsot, amelyet díszhelyen, a kegyképet őrző kápolnában helyeztek el. Cserében a pálos házfőnök átnyújtotta a Fekete Madonna fatáblára festett másolatát, amelyet az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend tagjai készítettek Czestochowában. Ezt egy másik, Kárpát-medencei magyar kispapokból álló zarándokcsoport vitte még aznap Magyarországra, ahol csütörtökön a Parlament előtt ünnepélyesen fogadják, majd a Szent István-bazilikába viszik.

A Jasna Góra-i ünnepi szentmisén jelen volt a szejm lengyel–magyar baráti tagozatának három képviselője is, akik felolvasták a szejm elnökének, Grzegorz Schetynának üdvözlő levelét. Csütörtökön Ószandecben Tamás József püspök mutat be szentmisét, majd pedig magyar–lengyel találkozót tartanak a kolostor előtt álló székelykapunál. Itt csatlakozik a csoporthoz Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár.

A magyar zarándokcsoportot külön nyilatkozatban köszöntötték a lengyel nagycsaládos és életvédő egyesületek, amelyek hálájukat fejezték ki a magyar kormánynak „azért a bátorságért és elszántságért, amellyel új családpolitikai normákat teremtett elnöksége alatt az Európai Unió országaiban”. A szervezetek reményüket fejezték ki, hogy a második félévi lengyel EU-elnökség folytatni fogja ezt az irányvonalat.

(MTI)

a Fekete Madonna pártfogásába ajánlotta Magyarországot

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.