A feleségek kínzása miatt próbálkoztak a merényletekkel

Tizenkétszer kísérelt meg merényletet Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök ellen az al-Gamáa al-Iszlámíja nevű iszlamista csoport – állította a csoport egyik volt tagja az ar-Raj al-Ámm című kuvaiti lapnak nyilatkozva.

MNO
2011. 06. 14. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ali as-Saríf szerint utoljára 1995-ben Addisz-Abebában, az elnök etiópiai állami látogatása idején akartak ellene merényletet végrehajtani. Saríf szerint az elnök elleni merényletkísérletek számos oka közül a legfontosabb az volt, hogy a csoport őrizetbe vett tagjainak feleségeit is elfogták és megkínozták.

Az egyiptomi rendszer ezzel gyökeresen elfojtani igyekezett az iszlamista ellenzéket, de ehelyett csak „gyűlöletet és bosszúvágyat” ébresztett. Az iszlamisták a kilencvenes évek végén mindazonáltal taktikát változtattak és politikai úton akarták megszerezni a hatalmat. Az al-Gamáa al-Iszlámíja azután vált ismertté, hogy 1981-ben meggyilkolták Anvar Szadat akkori elnököt, akin az Izraelhez való közeledés és az államigazgatás világi jellege miatt álltak bosszút.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.