A jó államnak a polgárokat és a nemzetet kell szolgálnia

A jó állam feladata, hogy a polgárokat és a nemzet érdekeit szolgálja – mondta egy budapesti konferencián csütörtökön Navracsics Tibor.

MNO
2011. 06. 30. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kulcsfontosságúnak nevezte az önkormányzati reformot, amely a szaktárca feladatainak jelentős bővülésével jár. A miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel ugyan nőni fog a kormánytisztviselők száma, de a kellő létszámot belső átcsoportosításokkal fogják biztosítani.

Navracsics Tibor bejelentette, hogy a tervek szerint 2013 januárjában állhatnak fel a járási kormányhivatalok és kormányablakok.

„Sikerült megteremteni egy ügyfélbarát közigazgatási rendszer alapjait, de sok tennivaló van még” – mondta a fővárosi és megyei kormányhivatalok féléves működésének tapasztalatait összegző beszédében Navracsics Tibor. A tárcavezető hangsúlyozta: anyagi értelemben elképzelhetetlen, hogy mindenki jólétben éljen, de a jóléthez vezető úton az államnak mindenkit segítenie kell. A társadalom állapota nem feltétlenül függ az állam állapotától, de mindenképpen hat rá. Hozzátette: az államigazgatásnak minden területen példát kell mutatnia.

„Az államigazgatás átalakítását célzó Magyary-program legfontosabb elemei a feladatmeghatározás, a szervezeti átalakítás, az eljárások egyszerűsítése, valamint a személyi állomány javítása” – mondta Navracsics Tibor. Mint fogalmazott: „pontos önkép nélkül elképzelhetetlen a megfelelő állami működés”. Az eljárásokkal kapcsolatban fontosnak nevezte az ügymenetek egyszerűsítését, valamint sok ezer olyan jogszabály és jogi norma felülvizsgálatát, amelyek feleslegesek vagy nehezítik az ügyintézést.

A miniszter a kormánytisztviselők létszámával kapcsolatban azt mondta, hogy a jelenleg 66 ezres létszámú állomány későbbi bővülése nem feltétlenül jelent új belépőket, hiszen a különböző területi, önkormányzati szinten tevékenykedő munkatársak is idetartoznak majd. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára beszédében úgy fogalmazott, hogy az államigazgatás személyi összetétele minőségében nem, csak „lelkületében” változott.

Gál András Levente szerint ezen a területen nem volt kiugróan nagy személyi mozgás 2011-ben. Az államtitkár a Magyary-programról elmondta, hogy az az elvárt hivatásetikai normák mellett tartalmazza az állami gondoskodást is. A fővárosban például három kormány-tisztviselői óvoda is nyílik majd, és a munkatársak lakhatási körülményeit is javítani fogják.

A konferencián ugyancsak felszólaló Szabó Erika emlékeztetett rá, hogy az év eleje óta több mint 100 ezer ügyfél fordult a kormányablakokhoz. A KIM területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára hozzátette: a kormányablakok feladatbővítésének és a járások kialakításának legfontosabb célja, hogy az egyablakos ügyintézést minél közelebb vigyék a polgárokhoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.