A lengyelek is Reagan-szoborra vágynak

Ronald Reagan egykori amerikai elnök megérdemelné, hogy Lengyelországban is szobrot állítsanak neki – vélekedett a Rzeczpospolita című lengyel lapnak nyilatkozva egy neves lengyel Amerika-szakértő.

MNO
2011. 06. 30. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zbigniew Lewicki, a Varsói Egyetem (UW) és a varsói katolikus Stefan Wyszynski Bíboros Egyetem (UKSW) professzora annak kapcsán nyilatkozott a konzervatív újságnak, hogy Budapesten előző nap, Reagan születésének 100. évfordulója alkalmából leleplezték az Egyesült Államok 40. elnökének szobrát.

A professzor szerint Lengyelország többet köszönhet Reagannek, mint Magyarország. A hadiállapot 1981. december 13-i bevezetése után egyértelmű erkölcsi támogatást nyújtott a lengyel demokratikus erőknek, s miközben más nyugati vezetők óvatosan nyilatkoztak a katonai kormányzás bevezetéséről, ő ezt a jó és a rossz harcának nevezte.

Reagan az az elnök volt, akire abban az időben szüksége volt Amerikának és a világnak – folytatta. Amerikának azért, hogy újjáépítse a vietnami kudarc és a Jimmy Carter elnöksége miatt megtépázott nemzeti büszkeséget, a világnak pedig azért, mert következetes és megalkuvás nélküli magatartásával hozzájárult a kommunizmus megdöntéséhez. Ha valaki más lett volna akkor az Egyesült Államok elnöke, másként alakult volna a világ sorsa – hangsúlyozta.

A lap részletesen beszámolt és színes fotót is közölt a budapesti szoboravatásról. Megemlítette, hogy négy európai országban folynak ünnepségek az évforduló kapcsán. Krakkóban hétfőn tíz amerikai kongresszusi képviselő részvételével hálaadó istentiszteletet rendeztek, július 4-én pedig a londoni Grosvenor Square-en, az amerikai nagykövetség szomszédságában leplezik le Reagan szobrát, ahol David Cameron brit miniszterelnök mellett jelen lesz a néhai amerikai elnök legközelebbi szövetségese, Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök is. Prágában csütörtökön tartanak díszebédet a miniszterelnöki hivatalban amerikai meghívottaknak, és a cseh fővárosban is terveznek szobrot állítani Reagannek. Lengyelországban eddig Wroclawban állítottak emlékművet neki 2008-ban, emellett néhány utcát és teret is elneveztek róla.

A lengyel lap megemlítette, hogy Reagan sohasem járt Magyarországon, ellenben Lengyelországban 1990-ben, már elnöksége után, magánemberként látogatást tett, hogy ily módon is kinyilvánítsa támogatását a szabad Lengyelország iránt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.