Ambiciózus tervek az autógyárnál

A japán autógyártó Nissan Motor Co. az elkövetkező hat évben harmadával, 8 százalékra növelné világpiaci részesedését és 8 százalékra emelné működési profitmarzsát – derül ki a vállalat hétfőn nyilvánosságra hozott középtávú tervéből.

MNO
2011. 06. 27. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság 2010-ben a világ autóipari eladásaiból 5,8 százalékos részesedést ért el 6,1 százalékos profitmarzs mellett. A Nissan az elmúlt hét csütörtökjén az elemzői becsléseknél kedvezőbb idei eredményvárakozásokat közölt. A vállalat szerint nyeresége 15,4 százalékkal csökkenhet a 2011-es üzleti évben az egy évvel korábbihoz képest a márciusban Japánban történt földrengés, szökőár és atomkatasztrófa miatt. A társaság akkori közlése szerint az eladott kocsik száma 9,9 százalékkal 4,6 millióra emelkedhet, az árbevétel pedig várhatóan 9400 milliárd jen lesz.

Az autógyártó vezérigazgatója, Carlos Ghosn hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Nissan történetében először indít üzleti tervet offenzív hozzáállással. A terv szerint a Nissan új gyárat hozna létre Brazíliában, évi 200 ezres termelési kapacitással. Ghosn azt szeretné elérni, hogy a japán autógyártó európai partnerével, a Renault-val együtt csatlakozzon a világ vezető autógyártóinak számító Toyota, General Motors és Volkswagen alkotta hármashoz. A vezérigazgató szerint ugyanis ekkora értékesítési szám kell az új kibocsátási és fogyasztási előírások méretgazdaságos kifejlesztéséhez és alkalmazásához.

A Nissan-Renault jelenleg is tárgyalásokat folytat a legnagyobb orosz autógyártó AvtoVAZ-ban való részesedésvásárlásról; Ghosn az év végéig zárná le az ügyletet. A cégcsoport az orosz vállalattal együtt 7,276 millió eladott autóval harmadik lenne a világpiaci értékesítéseket tekintve. A japán autógyártó hétfőn arról tájékoztatott, hogy az autóipari csoport 2017-re összesen 1,5 millió elektromos meghajtású autót értékesíthet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.