Atomtöltetet állított elő Észak-Korea?

Észak-Koreának valószínűleg sikerült egy miniatűrizált robbanótöltetet előállítani, ami arra mutat, hogy a későbbiekben célba juttató rakétákra is felszerelhető robbanófejeket gyárthat – vélekedett hétfőn Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszter.

MNO
2011. 06. 13. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető nem mutatott fel bizonyítékot állítása alátámasztására, de úgy vélte, Észak-Koreának volt elég ideje arra, hogy kifejlesszen egy ilyen programot. És ha ez igaz, jelentős lépést tett a felé, hogy a jövőben üzemképes atomfegyvert állítson elő.

Észak-Korea 2006-ban és 2009-ben hajtott végre egy-egy nukleáris robbantási kísérletet, de katonai szakértők szerint egyik sem járt sikerrel, bár a végtelenül elszegényedett ország birtokában annyi hasadóanyag van, amely tíz robbanótöltet előállítására elegendő. Most a harmadik robbantásra készül a keleti partvidékén lévő egyik tesztközpontjában.

Észak-Korea emellett – igaz, nem sok sikerrel – dolgozik egy olyan rakéta kifejlesztésén is, amellyel csendes-óceáni célpontokat is el tud érni, így az Egyesült Államok nyugati partvidékét is – vélik szakértők.

Az atomprogramjáról kezdett tárgyalásai öt nagyhatalommal ugyanakkor már több mint két év óta szünetelnek. Phenjan azzal érvel, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea vele szembeni ellenséges viselkedése miatt van szüksége az elrettentő erő fenntartására.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.