Az európai gazdaságra nem terjed át a görög válság

A görög adósságválság az ország csekély gazdasági súlya miatt nem sodorja veszélybe a teljes eurózónát Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigazgatója szerint.

MNO
2011. 06. 27. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország alig öt százalékát adja az európai gazdaságnak. Nem hiszem, hogy a válság átterjedhetne a teljes európai gazdaságra – válaszolta a WTO vezetője a France Info francia hírrádiónak hétfőn adott interjújában arra a kérdésre, hogy milyen kockázatokkal járhat a görög válság az európai monetáris unióra. Ez egy klasszikus történet: egy kis ország hosszú időn át többet költött, mint amennyi bevétele volt, mert nagyon alacsony kamatlábbal jutott kölcsönhöz – hangsúlyozta Lamy, aki szerint „még nem késő” megmenteni Görögországot a fizetésképtelenségtől.

Lamy úgy véli, Európa most fizeti meg az egyes uniós országok iránt évtizedeken át tanúsított pénzügyi lazaságot, amelynek részeként Athénnal sem volt elég szigorú az eurózónához való csatlakozáskor. „Nem lett volna nagyon korrekt a görögök hajában tetvek után kutatni azért, mert a statisztikákat meghamisították. És ez évtizedeken át tartott. És ezt a lazaságot most meg kell fizetni” – fogalmazott a WTO vezetője.

Athénnak a hét folyamán kell meggyőznie európai partnereit és hitelezőit arról, hogy vegyenek részt a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban. A szocialista kormány ellenzéke és a szakszervezetek kedd hajnaltól 48 órás sztrájkkal készülnek tiltakozni a szerdán és csütörtökön a parlament elé kerülő törvénycsomag elfogadása ellen. Az euróövezet országai viszont attól teszik függővé az államcsőd szélén álló országnak nyújtandó pénzügyi segítséget, amelybe magánhitelezőket is be kívánnak vonni, hogy Athén bevezeti-e az újabb megszorító intézkedéseket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.