Berényi Slotát is megvizsgáltatná, ha nem hagyják békén

A szlovák belügyminisztérium közigazgatási osztálya a Szlovák Nemzeti Párt beadványát követően levélben fordult Berényi József MKP-elnökhöz, hogy nyilatkozzon: pártja április 14-i közgyűlésének idején Szlovákia állampolgára volt-e, mert egy más ország állampolgárságának felvételével automatikusan elveszíti a szlovákot – adta hírül kedden a honlapján a Szabad Újság felvidéki közéleti hetilap és hírportál.

MNO
2011. 06. 14. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha pedig a szlovák állampolgárságát elveszítette, a politikai pártokról szóló törvény értelmében a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke sem lehet. Pártelnöki funkcióba ugyanis csak szlovák állampolgárságú egyént választhatnak. A lap tudósítása szerint Berényi lakonikus, szintén levélben elküldött válasza egyelőre mindössze ennyi: „A levél tartalmát tudomásul vettem.”

A politikus a Szabad Újságnak kifejtette: „Úgy látszik, nagyon zavarom a kormánykoalíció köreit, ha az SNS-es Ján Slota kezdeményezésére Daniel Lipšic belügyminiszter a koalíció többi politikusának csendes jóváhagyásával ilyen jellegű hadjáratot indít ellenem. Iveta Radičová és társai már elfelejtették választási ígéretüket, mely szerint senki sem veszítheti el az állampolgárságát a kormányzásuk idején.”

„Fontolgatom, hogy hasonló beadvánnyal én is a belügyminisztériumhoz fordulok, amelyben kérem, vizsgálják meg, Ján Slota nem rendelkezik-e horvát állampolgársággal is, hiszen a médiában megjelent információk szerint abban az országban jelentős vagyonnal rendelkezik. S ki tudja, a nagy vagyonhoz nem kapott-e időközben állampolgárságot is” – nyilatkozta a lapnak az MKP elnöke.

Berényi a belügyminisztérium levelét még május elején megkapta, a válaszát viszont csak e héten postázta. Mint mondta, a népszámlálás előtti időszakban és a kisebbségi nyelvhasználati törvényről szóló vita idején nem akart zavart kelteni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.