Beváltják a fenyegetést: mától figyelik a magyar sajtót

Az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a jövőben rendszeresen figyelni fogja a magyarországi sajtót, s az erről készült összefoglalókat minden hétfőn közzéteszi a honlapján.

MNO
2011. 06. 13. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szeretnénk másoknak is a tudomására hozni, hogy a Dunán túli helyzet komoly. Bízom abban, hogy a velünk szimpatizálók minden hétfőn a médiafigyelő elolvasása után meggyőződnek arról, hogy az SNS olyan szubjektum, amely sohasem árulja el őket” – jelentette ki Andrej Danko, az SNS alelnöke hétfői pozsonyi sajtóértekezletén. Danko megjegyezte: a magyarországi média figyelése hétfőn megkezdődött.

A politikus ismételten bírálta Magyarországot, s azt állította, hogy a mai magyar politika veszélyt jelent Szlovákiára nézve, mert célja felülbírálni és megváltoztatni a trianoni határokat. Hasonló módon bírálta a szlovákiai magyar politikai pártokat (Magyar Koalíció Pártja, Híd) is, és felszólította a szlovák pártokat, hogy határolódjanak el tőlük, ne működjenek együtt velük. Danko szerint ma az SNS az egyetlen olyan politikai párt Szlovákiában, amely következetesen védi az ország és a nemzet érdekeit, s nem alkuszik meg.

Az alelnök a 2010-es júniusi parlamenti választások óta eltelt évet értékelve úgy vélte: az SNS a mérleg nyelve a szlovákiai politikai színpadon, „ami azt jelenti, hogy valószínűleg jó irányba haladunk”.

Amikor kocsiba ült, még az MKP volt a partner, mire Pozsonyba ért, már az SNS

Vladimír Meciar, a parlamenten kívüli Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke egy hétfői lapinterjúban azt mondta: a 2006-os parlamenti választások után eredetileg az volt a terv, hogy a választások győztese a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a HZDS mellett a kormánykoalíció harmadik tagja nem az SNS, hanem az MKP lesz. Fico azonban később megváltoztatta döntését. „Ki kell mondani az igazat, hogy az MKP-nak kellett volna a harmadik partnernek lennie„ – mondta a politikus a Hospodárské Noviny című pozsonyi gazdasági lapban megjelent beszélgetésben. Részleteket azonban nem mondott. Megjegyezte: minderről többször is beszélt Ficóval, de négyszemközt, így semmi közelebbit nem mondhat erről.

Kérdésre válaszolva beismerte, hogy voltak bizonyos egyeztetések egy Smer–HZDS–MKP-koalíció létrehozásáról. „Erre azonban nem került sor. Trencsénteplicről (Meciar lakhelye) úgy indultam, hogy az MKP-val írjuk alá a megállapodást. Amikor Pozsonyba érkeztem, kiderült, hogy az SNS-szel” – mondta a volt kormányfő. Leszögezte: a végső döntést a koalícióról Robert Fico volt miniszterelnök hozta meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.