Bizottsági igen a költségvetés módosítására

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága a kormánypárti képviselők szavazataival általános vitára alkalmasnak tartotta az idei költségvetés módosítására benyújtott törvényjavaslatot hétfői ülésén.

MNO
2011. 06. 27. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az ülésen elmondta: az idén a magán-nyugdíjpénztári bevételből szufficites lesz a költségvetés, de ahhoz, hogy enélkül is 3 százalék alatt legyen a hiány, szükséges a módosításba foglalt korrekció.

Az ellenzéki képviselők arra hivatkoztak, hogy a kormány generálta azt a költségvetési kiesést, amit most korrigálni kell. Burány Sándor (MSZP) úgy vélte, hogy több adónemből kisebb lett a bevétel a tervezettnél, ezért kell most a február elején zárolt 250 milliárd forintból 180 milliárdot véglegesen átvezetni az idei költségvetésben. Például csak az egykulcsos szja miatt 500 milliárd forint esett ki. Józsa István (MSZP) bizottsági alelnök arról beszélt, hogy a kormány a befektetők miatt pontosabban kalkulálhatna, és nem kellene rögtönözve döntenie. Erre utalt Rozgonyi Ernő (Jobbik) is.

Rogán Antal (Fidesz) elnök úgy vélte, hogy a mostani módosítás nem más, mint a kormány korábbi ideiglenes intézkedéseinek a véglegesítése. Utalt arra is, hogy a Bajnai kormány tervezett szja-szabályai legalább annyi pénzt vettek volna ki a költségvetésből az idén, mint az egykulcsos adó. Cáfolta a rossz tervezést Banai Péter Benő is. Idézte a költségvetési tanács tavaly novemberi előrejelzését, amely a kormányénál 100 milliárd forinttal több adóbevétellel számolt. Az MNB pedig decemberben – 3,1 százalékos növekedés mellett – 130 milliárd forinttal több adóbevételt valószínűsített. Így az előre nem látható körülmények miatt kell most módosítani a költségvetést. Példaként hozta az euró-forint árfolyam nem várt elmozdulását. Az emberek a megnőtt hitelterhek miatt kevesebbet fogyasztanak, ezért kisebb az áfabevétel is – mondta a helyettes államtitkár.

Szintén általános vitára alkalmasnak minősítette a bizottság a népegészségügyi termékadóról és az egyes földügyi törvények módosításáról készült javaslatokat is. Az előbbi kapcsán Rogán Antal kiemelte, hogy a keletkező 20 milliárd forintos többletbevételt a kormány az egészségügyre fordítja. Józsa István erre úgy reagált, hogy ez a megoldás már közel áll a fizetős egészségügyhöz, csak a díjat közvetetten szedik be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.