Boros Imre: Lyukas focilabdát pumpálunk

MNO
2011. 06. 27. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük azzal, hogy a jegybankok általában mindenütt nyereséges tevékenységet folytatnak, bár valóban a nyereségmaximalizálás nem cél. A működtetés célja, hogy a gazdaság egésze a lehető legvirágzóbb állapotba kerüljön. A jegybanki veszteség viszont soha nem cél, sőt nem is gyakorlat. Kivétel a Magyar Nemzeti Bank. Húszéves működésének kumulált veszteségei nélkül, amit az államnak kellett állnia, ma nem lenne gondunk az államadósságra vonatkozó 60 százalékos GDP-arányos küszöbértékkel. Riesz és más professzorok tanítása szerint a jegybank ellátja a gazdaságot kellő mennyiségű pénzzel. De nem az MNB. Az inkább kivon, tolvajnyelven: „sterilizál”.

(Magyar Nemzet, 2011. június 27.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.