Egy lépéssel közelebb a teljes csődhöz Görögország

Agresszív, egyszerre háromfokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető „CCC” szintre süllyesztette az euróövezeti tag Görögország hosszú futamidejű államadós-besorolását hétfőn a Standard &amp; Poor’s.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790430" target="_blank"><strong>• A pokol hetedik bugyrában tengődne</strong></a>

MNO
2011. 06. 13. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának indoklása szerint jelentősen megnőtt a kockázata az akár többszöri görög törlesztési hátralék kialakulásának. Az S&P a hosszú távú osztályzatot az eddigi „B” szintről rontotta „CCC”-re, a köztes „B mínusz” és „CCC plusz” fokozatok kihagyásával. Az új osztályzat kilátása is további leminősítés lehetőségére utaló negatív.

A hónap elején egy másik nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service hasonlóan agresszív, egyszerre háromfokozatú osztályzatrontással a szintén mélyen spekulatív „Caa1” szintre süllyesztette Görögország államadósi besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos a kockázata Görögország törlesztésképtelenné válásának. A Moody’s „Caa1”-es besorolása az S&P módszertanában „CCC plusz”-nak felel meg, vagyis a Standard & Poor’s most egy fokozattal rosszabb osztályzatot tart érvényben Görögországra, mint a Moody’s.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.