Egyre romlik a kínai valuta

Kínában 34 havi csúcsra, 5,5 százalékra emelkedett az infláció májusban a kedden megjelent adatok szerint.

MNO
2011. 06. 14. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők 5,4 százalékra számítottak. Áprilisban 5,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Az inflációs nyomás erősödését jelzi, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek a rendszeres mérések kezdete óta a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal drágultak.

A termelői árak is jelentős mértékben, 6,8 százalékkal nőttek májusban az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők 6,5 százalékra számítottak. A pekingi központi bank (POBC) a bankoknak előírt kötelező tartalékráta emelésével reagált, keddi közleménye szerint a ráta 50 bázisponttal 21,5 százalékra, rekordmagasságra emelkedik június 20-i hatállyal. A POBC tavaly október óta már kilencedik alkalommal alkalmazza ezt az eszközt, amelynek révén csökken a hitelezésre fordítható pénzmennyiség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.