Éheznek a katonák a titkos felvételen

Észak-Koreában a katonák is éheznek egy titokban készített és az ausztrál ABC televízió honlapján bemutatott videofelvétel tanúsága szerint.

MNO
2011. 06. 27. 6:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ABC szerint a felvételt egy észak-koreai újságíró készítette néhány hónappal ezelőtt, majd eljuttatta Kínába. A videón egy katona elmondja, hogy ezredének tagjai nem kapnak eleget enni. Később az állampárt egyik tagja egy piacon utasít egy árust, hogy adjon rizst a hadseregnek. Koldusgyerekeket is látni a képeken. A felvételből részleteket mutatott be hétfő este a televízió, amelyen munkásokat is látni, akik egy olyan vasútvonalat építenek Phenjan közelében, amelyet az ABC szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető és fia, várható örököse, Kim Dzsong Un számára tartanak majd fent.

„Ez a vasútvonal Kim Dzsong Il ajándéka Kim Dzsong Unnak” – mondta a munkafelügyelő a titokban dolgozó újságírónak. Az újságírónak egy japán kolléga, bizonyos Isimaru Dzsiro, az észak-koreai ügyek szakértője mutatta meg, hogyan kell bánni a kamerával. A japán szerint a képek egyértelműen Kim Dzsong Il rendszerének fokozatos gyengüléséről tanúskodnak. „A hadsereg mindig az első helyen állt, de a rezsim már a katonáit sem tudja élelmezni” – mondta Isimaru az ABC televíziónak.

A zord tél, a rossz termés és a külföldről történő vásárláshoz szükséges források elégtelensége súlyos élelmiszerhiányhoz vezettek Észak-Koreában, ami miatt az ország többször is külső segítséget kért. Az 1990-es években több százezren haltak éhen az országban. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) április végén jelentette be, hogy gyorssegélyt küld a mintegy 3,5 millió észak-koreai éhezőnek. Az amerikai képviselőház június közepén tiltotta meg az Egyesült Államoknak, hogy élelmiszersegélyt nyújtson Észak-Koreának, abból a megfontolásból, hogy abból a sztálini rendszer és annak atomprogramja húzna hasznot, nem pedig az éhező lakosság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.