Eljött az ideje, hogy „igazat mondjunk az embereknek”

Nagy József szlovákiai környezetvédelmi miniszter szerint a bősi vízerőműnek több a pozitívuma, mint a negatívuma – írja az Új Szó című pozsonyi napilap kedden címlapján.

MNO
2011. 06. 14. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez az erőmű nagyon hasznos az emberek számára, remélem, nagyon-nagyon sokáig fog még működni„ – nyilatkozta Nagy József környezetvédelmi miniszter, a Híd (Most) párt tagja az elmúlt hétvégén a nemzetközi Duna-nap alkalmából Bősön. A tárcavezető az Új Szó megkeresésére megerősítette a csallóközi településen elhangzott szavait, hozzátéve, hogy véleménye szerint az erőmű nem tette tönkre a csallóközi természetet, sőt még ezen a téren is volt pozitív hozadéka.

„Azt, amennyi kárt okozott vagy okozhatott volna, kompenzálja az erőmű hozama. És itt most nemcsak a zöldenergiára gondolok, de a Duna hajózhatóságára is, amit valamilyen módon meg kellett volna oldani” – olvasható a szlovákiai környezetvédelmi miniszterrel a lap keddi számában közölt interjúban. Nagy József szerint itt az ideje, hogy a témában „igazat mondjunk az embereknek”, és Szlovákiának jó lenne, ha Magyarország megépítené a nagymarosi lépcsőt is.

A lap emlékeztet arra, hogy a vízerőmű két évtizede megosztja a vízügyi és környezetvédelmi szakembereket, mint ahogy Szlovákiát és Magyarországot is. A magyar politikusok és a szlovák, valamint a magyar környezetvédők és zöldaktivisták elutasítják az erőművet, szerintük több kárt okozott, mint amennyi hasznot termel.

Nagy József véleménye kapcsán az Új Szó megkérdezte Miklós Lászlót, aki a Magyar Koalíció Pártja (MKP) tagjaként egykor környezetvédelmi miniszter volt. Szerinte a pozitívumok mellett negatívumokat is hozott az erőmű. „Ha azt kérdeznék tőlem, fel kellett-e építeni, biztosan nem az lenne a válaszom, hogy igen és hogy így” – nyilatkozta a lapnak Miklós László.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.